Свет

Брејвик од норвешког суда тражи крај изолације: "Постао је депресиван"

Масовни убица је постао "самоубилачки настројен" и "зависи од лека за депресију 'прозак' да би преживео дане у затвору", навео је Брејвиков адвокат у судском поднеску
Брејвик од норвешког суда тражи крај изолације: "Постао је депресиван"www.globallookpress.com © imago stock&people

Андерс Беринг Брејвик, екстремно десничарски фанатик који је убио 77 људи у масакру у Норвешкој 2011. године, затражиће данас од суда да оконча његову изолацију у затвору уз тврдњу да то крши његова људска права.

Брејвик такође тужи државу у покушају да укине забрану преписке са људима из спољног света, преноси Ројтерс.

Више од деценије коју је провео у изолацији имало је разарајуће последице по масовног убицу, написао је његов адвокат у поднеску окружном суду у Ослу.

"Сада је самоубилачки настројен", навео је Ојстајн Сторвик и додао да Брејвик "сада зависи од лека за депресију 'прозак' да би преживео дане у затвору."

Адвокати који представљају министарство правде кажу да Брејвик мора да буде изолован од осталих затвореника зато што представља претњу по безбедност затвора, додавши да је његова изолација "релативна", будући да он има контакт са чуварима, свештеником, здравственим радницима и донедавно спољним волонтером кога Брејвик више не жели да види.

Он такође виђа два затвореника на по сат времена сваке друге недеље.

Контрола над Брејвиковим контактима са спољним светом оправдана је ризиком који ће инспирисати друге да почине насилна дела, тврде адвокати.

"Конкретно, ово се односи на контакте са екстремно десничарским круговима, укључујући људе који желе да успоставе контакт са Брејвиком због терористичких аката 22. јула 2011. године", наводи се у поднеску.

Брејвика је навео као инспирацију Брентон Тарант, који је убио 51 особу у две џамије у Крајстчерчу на Новом Зеланду 2019. године.

Норвешки масовни убица издржава затворску казну од 21 године, најдужу коју норвешки суд може изрећи, а која може бити продужена све док се сматра да он представља претњу по друштво.

image
VV inauguration
banner