Свет

Спремају се за рат са Кином око Тајвана? САД пребациле залихе горива на Филипине

Већ 39 милиона галона (скоро 148 милиона литара) америчког војног горива ускладиштено је у Субику, указала је сенаторка филипинског парламента Марија Џозепа Ејми Маркос
Спремају се за рат са Кином око Тајвана? САД пребациле залихе горива на ФилипинеGetty © Jes Aznar

Сједињене Америчке Државе пребациле су на Филипине велику залиху горива из војне базе на Хавајима, што изазива сумње у припреме за могући рат са Кином око Тајвана, преноси "Манила тајмс".

Наиме, како преноси, америчка амбасада у Манили саопштила је да се комерцијални танкер "Јосемит трејдр" (Yosemite Trader) тренутно налази у заливу Субик на Филипинима како би у комерцијална складишта транспортовао чисто гориво из америчког војног објекта Ред Хил у Перл Харбору на Хавајима.

Раније је сенаторка филипинског парламента Марија Џозепа Ејми Маркос истакла да је забрињавајуће што се већ 39 милиона галона (скоро 148 милиона литара) америчког војног горива складишти у Субику.

Сенаторка је захтевала појашњење од филипинског Министарства одбране и оружаних снага уз тврдње да је цистерна са горивом стигла у земљу 9. јануара.

"Субик није обухваћен Споразумом о побољшању одбрамбене сарадње са САД, па где ће се онда чувати милиони галона горива?", заинтересовала се Ејми Маркос, тврдећи да "ово више није питање спољне политике, већ суверенитета Филипина, чак и еколошког суверенитета".

Ћутање америчких и филипинских власти "само појачава сумње у гомилање војних залиха у земљи усред прогноза о могућем рату између Кине и САД око Тајвана", оценила је она.

image