Свет

Пекинг: Питање Тајвана је црвена линија у односима са Америком

Кина ће предузети одлучне и ефикасне мере за заштиту националног суверенитета, безбедности и територијалног интегритета, јер је питање Тајвана унутрашња ствар Кине, поручују из кинеског министарства спољних послова
Пекинг: Питање Тајвана је црвена линија у односима са Америком© Павел Петров / РИА Новости

Питање Тајвана је најважнији од суштинских интереса Кине и "црвена линија" у кинеско-америчким односима која се не може прећи, изјавила је портпаролка кинеског министарства спољних послова Мао Нинг.

"Питање Тајвана је унутрашња ствар Кине, а избори на том острву - локални послови Кине, која не толерише никакво спољно мешање", казала је Мао Нинг, упитана да прокоментарише изјаве САД да се "противе било каквом мешању у изборе на том Тајвану.

Она је нагласила да Сједињене Државе отворено дају "неодговорне примедбе о изборима на Тајвану", док "Кина изражава велико незадовољство и снажно се томе противи".

"Желим да истакнем да је питање Тајвана један од најважнијих интереса Кине и 'црвена линија' у кинеско-америчким односима која се не може прећи", упозорила је.

Портпаролка кинеског министарства спољних послова је додала да ће Народна Република Кина "предузети одлучне и ефикасне мере за заштиту националног суверенитета, безбедности и територијалног интегритета".

Избори за шефа тајванске администрације и избори за законодавни јуан – острвски парламент – биће одржани 13. јануара

У трци за места шефа и заменика шефа администрације Тајвана учествују три тандема из три политичке партије: Тајванска народна партија, Демократска прогресивна партија и Партија Куоминтанг.

Победник је онај кандидат који добије највише гласова на целом острву.

image
VV inauguration
banner