Свет

"Старбакс" оптужен за кршење људских права, укључујући и дечји рад: "Агресивно ћемо се бранити"

Иако се бренд обавезао да ће набављати сировине "100 одсто етички", у тужби Националне лиге потрошача је наведено да је то била само представа за јавност
"Старбакс" оптужен за кршење људских права, укључујући и дечји рад: "Агресивно ћемо се бранити"© Photo by Spencer Platt/Getty Images

Бренд кафе "Старбакс" који се дуго представљао као бизнис који брине о етичким стандардима и правима радника тужила је америчка група потрошача која тврди да се испод слике коју пласирају јавности крију бројни случајеви кршења људских права. 

Иако се бренд обавезао да ће сировине набављати "100 одсто етички", у тужби је наведено да је то била само представа за јавност и да "Старбакс" заправо купује сировине произведене на фармама које крше права радника, преноси "Гардијан".

"На свакој кесици, капсули или шољици кафе, 'Старбакс' купцима говори лажи", поручила је представница Националне лиге потрошача Сали Гринберг.

Конкретне оптужбе у тужби укључују тврдње да је највећи добављач "Старбакса" у Бразилу пословао у условима "сличним ропству", укључујући илегалну трговину радницима-мигрантима. На фармама које добављају кафу "Старбаксу" у Гватемали наводно је коришћен дечји рад, а плантажа у Кенији која снабдева "Старбакс" чајем оптужена је за бројне случајеве сексуалног злостављања, укључујући надзорнике који су присиљавали жене на секс у замену за посао.

Компанија је оштро демантовала тврдње изнете у тужби америчке Националне лиге потрошача.

"Молимо вас да знате да ове оптужбе схватамо веома озбиљно и планирамо агресивно да се бранимо од оптужби да је 'Старбакс' лажно представљао етичке обавезе према купцима", саопштила је извршна потпредседница "Старбакса" Мишел Бернс, задужена за "глобалну кафу, друштвени утицај и одрживост".

image