Свет

Египатски министар спољних послова оптимистичан по питању преговора Хамаса и Израела

Неки извештаји сугеришу да је Израел показао спремност да направи даље уступке у будућности, укључујући повлачење снага које пресецају Појас Газе на пола и дозволи повратак становника на север
Египатски министар спољних послова оптимистичан по питању преговора Хамаса и ИзраелаGetty © Abed Rahim Khatib/Anadolu

Египатски министар спољних послова Самех Шукри саопштио је да је оптимистичан поводом новог предлога за примирје у Гази, уочи преговора са делегацијом Хамаса у Каиру, који би требало да започну данас.

"Надамо се", поручио је Шукри у Ријаду на Светском економском форуму, додајући да "предлог узима у обзир ставове обе стране", а да је циљ умереност захтева и Израела и Хамаса, преноси "Тајмс ов Израел".

Светски медији су пренели да предлог предвиђа да ће примирје, уколико буде склопљено, бити представљено као "хуманитарни прекид ватре", те да би Хамас ослободио таоце у замену за вишенедељни прекид ватре и ослобађање палестинских затвореника из израелских затвора.

Претходно је спор у преговорима настао око два главна питања – захтева Хамаса да се израелске трупе повуку из Газе и окончају сукоб и детаља о броју и именима палестинских затвореника у израелским затворима.

Неки извештаји сугеришу да је Израел показао спремност да направи даље уступке у будућности, укључујући повлачење снага које пресецају Појас Газе на пола и дозволи повратак становника на север.

image