Свет

Русија позвала Турску на уздржаност у Сирији

Руски председнички изасланик за Сирију Александар Лаврентијев позвао да се у Сирији пронађу права решења, укључујући и за такозвано курдско питање
Русија позвала Турску на уздржаност у Сирији© © MFA Russia

Русија позива Турску да буде уздржана и да спречи даљу ескалацију у Сирији, усмерену против припадника Радничке партије Курдистана, изјавио је данас руски председнички изасланик за Сирију Александар Лаврентијев.

"Позивамо турске колеге да покажу уздржаност како би се спречила ескалација тензије и то не само на северу и североистоку Сирије, већ у целој земљи. Верујемо да би требало да наставимо да радимо са свим заинтересованим странама и покушамо да пронађемо права решења, укључујући и тзв. курдско питање", рекао је Лаврентијев, преноси ТАСС.

Руски дипломата је подсетио да је због недавног терористичког напада у центру Истанбула, у којем је погинуло шест особа а повређено више од 80, Турска покренула ваздушну операцију названу "Канџа-мач". Осумњичени за напад у Истанбулу су признали да су повезани са Курдистанском радничком партијом (ПКК), чије је деловање забрањено у Турској. 

"Од почетка операције 'Канџа-мач' убијено је 184 терориста. Према нашим проценама, овај број ће расти. Наставићемо борбу док и последњи терориста не буде уништен", рекао је турски министар одбране Хулуси Акар, пренео је ТАСС.

Турска је током ноћи 20. новембра извела ваздушну операцију "Канџа-мач" у северном Ираку и Сирији у којој је учествовало више од 50 авиона и 20 дронова.

У међувремену, Сједињене Америчке Државе саопштиле су да се противе свакој војној акцији која дестабилизује ситуацију у Сирији, рекао је портпарол Стејт департмента Нед Прајс поводом ескалације узајамних напада турске војске и курдске милиције дуж границе са Сиријом.

image