Свет

Шта значи Трампов тријумф у Ајови: Републиканска партија је и даље само његова

Бивши лидер САД нема ривала у странци будући да је далеко испред другопласираног Десантиса који је тесно победио Ники Хејли
Шта значи Трампов тријумф у Ајови: Републиканска партија је и даље само његова© Tanjug/AP Photo/Andrew Harnik

Иако је била очекивана, прва убедљива победа бившег председника Доналда Трампа у надметању за републиканску номинацију у Ајови показала је пре свега да је Републиканска партија и даље (само) његова, пише Би-Би-Си у анализи синоћњег гласања.

Ипак, победа је заиста била импресивна, освојио је највише гласова у 98 од 99 округа у Ајови, у овом једном је изгубио за само један глас; свеукупно 51 одсто гласова за Трампа, за гувернера Флориде Рона  Десантиса 21 одсто и за бившу амбасадорку у УН Ники Хејли 19 одсто.

Према "Си-Би-Ес њузу", отприлике половина републиканских посланика себе сматра делом Трамповог покрета "Учинимо Америку поново великом", с тим да је подједнако популаран и код младих и старих, мушкараца и жена, као и код евангелиста и десничарских конзервативаца.

Већина републиканаца у Ајови, чак 90 одсто, сматра и да је Трамп заиста победио на председничким изборима 2020. године.

Трампов тријумф је указао и на то да он још нема ривала у Републиканској партији будући да је другопласирани Десантис тесно победио Хејлијеву. При томе, допринеће му и подршка Вивека Рамасвамија, који je освојио нешто мање од осам одсто гласова и потом се повукао из даље трке за номинацију.

Такође, резултат из Ајове ће "дати крила" бившем председнику да настави с оштрим критикама на рачун актуелног лидера САД Џозефа Бајдена, а до почетка новембарских општих избора Трамп би се могао показати као страшнији противник него што се очекивало, истакао је Би-Би-Си.

Импресивна победа јединог садашњег или бившег америчког председника који је оптужен за криминалне активности учврстила је мишљење да је његова номинација унапред решена ствар с обзиром на његово огромно вођство у националним анкетама.

Следећи избори за републиканску номинацију за председника су 23. јануара у Њу Хемпширу.

image