Свет

САД пробиле буџет за поправку ракете за 40 одсто: Пентагон ради ревизију, активира се посебан закон

Средства од 96 милијарди долара нису довољна за измене на интерконтинеталној балистичкој ракети "минутеман III"
САД пробиле буџет за поправку ракете за 40 одсто: Пентагон ради ревизију, активира се посебан законGetty © USAF

Измене на америчкој интерконтинеталној балистичкој ракети "минутеман III" превазишао је буџет од 96 милијарди долара, што подразумева ревизију Пентагона.

Како је Ројтерс пренео саопштење ваздухопловних снага САД, новац опредељен за програм нуклеарног арсенала у септембру 2020. године, појеле су инфлација и пандемија ковида-19.

Ваздухопловство је обавестило Конгрес да су промене попут прављења већих силоса и преласка на издржљивије материјале, такође повећале трошкове.

Процене трошкова пре пандемије сада су увећане за најмање 37 одсто и тренутно се процењују на више од 131 милијарде долара.

Међутим, даља улагања могла би да буду и већа до лета када се очекује да амерички министар одбране заврши ревизију.

Интерконтинентална балистичка ракета "минутеман III" посебно је скупа за замену.

Ради на чврсто гориво, која може да носи три до шест независно усмерених нуклеарних бојевих глава МК-12А. Максимални домет ове ракете је 13.000 километара.

Пробијање буџета покреће посебан закон из 1982. који захтева од Пентагона да формално оправда Конгресу важност програма у којем су трошкови набавке порасли за више од 25 одсто изнад норме, и да покаже да нема алтернативе.

Програм укључује и куповину камиона, командних зграда и 659 пројектила и назван је "Сентинел" и спроводи се у више фаза укључујући развој, дизајн и набавку. 

Сједињене Америчке Државе у новембру 2023. тестирале су своју интерконтинеталну балистичку ракету "минутеман III" као одговор на недавне руске нуклеарне вежбе масовне одмазде, али испитивање је кренуло по злу. У питању је била трећа, завршна фаза.

image