Свет

Британија више неће моћи да производи челик: Затварају се једине две челичане у земљи

Велика Британија ће бити једина земља Г20 која не може да прави челик од "нуле"
Британија више неће моћи да производи челик: Затварају се једине две челичане у земљиGetty © Sean Gallup / Staff

Власници челичане "Порт Талбот" одбацили су синдикални план осмишљен да одржи рад високих пећи још неко време, остављајући Велику Британију на путу да постане једина велика економија која не може да производи челик.

Матична компанија "Порт Талбота", индијски "Тата стил" поручила је да више не може да приушти наставак производње у фабрици у јужном Велсу, баш када је завршила четворогодишњи план транзиције на зеленију производњу.

Компанија, која од владе добија 500 милиона фунти за зелену транзицију, намерава да затвори високе пећи "Порт Талбота" и изгради електролучне пећи, које производе челик од рециклираног отпада, што је зеленији и јефтинији процес.

Како преноси "Гардијан" око 200 радних места могло је да буде сачувано у оквиру предлога синдиката да неке од пећи за ваљање челичних плоча остану отворене. "Тата стил" је одбацио тај предлог, навевши да се губици "Порт Талбота" процењују на милион фунти дневно.

Једине друге високе пећи у Великој Британији, у Сканторпу, такође су предвиђене за гашење током сличног, потенцијално дугог процеса преласка на електролучне пећи. Тиме ће Велика Британија остати једина земља Г20 која не може да прави челик од сировина.

image