Свет

Бајден тражи додатну помоћ за Украјину: Шта мислите да ће се десити на Балкану ако Русија победи?

Уколико не дају довољно новца да испуне његова обећања Кијеву, амерички председник законодавцима прети преливањем кризе на Балкан
Бајден тражи додатну помоћ за Украјину: Шта мислите да ће се десити на Балкану ако Русија победи?www.globallookpress.com © Chris Kleponis - Pool via CNP/Keystone Press Agency

Ако Конгрес не одобри додатну помоћ Украјини, немири би се проширили Европом, а нарочито балканским земљама, тврди амерички председник Џозеф Бајден, покушавајући да осигура наставак финансирања Кијева.

"Ако ми одемо, а Русија буде у стању да издржи нападе и сруши Украјину, шта мислите да ће се десити у балканским земљама? То мења динамику", рекао је Бајден током састанка са својим сарадницима, а пренео је Ен-Би-Си њуз.

Стручњаци из области безбедности, Бајдену и законодавцима из Конгреса, рекли су да би Русија, у случају да Украјини не стигне нови пакет помоћи, армију Зеленског могла да потуче за неколико недеља, или у најбољем случају за неколико месеци.

Бајденови помоћници казали су посланицима да би недостатак помоћи могао да подстакне и друге земље које се ослањају на САД, укључујући Јапан и Јужну Кореју, да преиспитају своје савезе.

Поручују да ће победа Русије "одјекнути широм света" зато што САД нису могле да наставе подршку.

Да ће се криза проширити на Балкан, раније је предвиђао и Зеленски.

"Обратите пажњу на Балкан. Верујте ми, добијамо информације: Русија има дугорочни план. Блиски исток, а следећи је Балкан. Ако сада земље света ништа не предузму, опет ће доћи до такве експлозије. Русија ће се побринути да једна земља Балкана зарати са другом", рекао је Зеленски.

Русија је, иначе, више пута указивала да Запад покушава да дестабилизује ситуацију на Балкану, распирујући сукобе на Космету, и покушајима да изазове обојену револуцију у Београду.

image