Свет

Кличко забринут: Украјина убрзано постаје аутократија

Актуелни градоначелник Кијева открио је да је своју забринутост поделио у разговорима са западним амбасадорима у Кијеву и да и они деле његове страхове
Кличко забринут: Украјина убрзано постаје аутократијаwww.globallookpress.com © Sebastian Gollnow/dpa

Градоначелник Кијева Виталиј Кличко истиче да зна је његова земља у рату и да би са представницима власти требало да демонстрирају јединство, окупљени око заставе и председника Владимира Зеленског. Међутим, Кличко каже да има одговорност да проговори о ономе што види као удаљавање Украјине од демократских принципа за које би требало да се бори.

У очима градоначелника Кијева, Украјина иде у погрешном правцу, постајући све више аутократија.

"Током протекла 23 месеца, главни ТВ канали у земљи емитовали су један програм, 'Јунитед њуз Телемаратон', за који Кличко тврди да оставља мало простора за гласове неслагања – док су новинари који критикују председника Владимира Зеленског и његову администрацију били под притиском", пише "Глоб енд мејл".

Кличко је нагласио да је од почетка Специјалне војне операције у фебруару 2022, у Украјини више од 200 градоначелника и председника локалних савета замењено војним администраторима.

Обе мере су усвојене током ванредног стања које је Зеленски прогласио. Међутим, Кличко изражава забринутост због тога што се слободе и реформе за које су се Украјинци борили током две прозападне револуције сада поништавају.

"Покрет, оно што сада видимо, не могу рећи да је демократија. Мирише на ауторитаризам. Иза овога стоји жеља неких људи, не могу да им кажем имена, који желе да све буде централизовано. Зато видимо централизоване медије и ТВ у Украјини, а такође покушавају и да централизују власт, да изграде хијерархију", рекао је Кличко у интервјуу за "Глоб енд мејл". 

Бивши светски шампион у боксу, открио је да је поделио своју забринутост у разговорима са западним амбасадорима у Кијеву.

Упитан да ли неки од тих дипломата деле његове страхове, он је кратко одговорио: "Да".

image