Свет

Финска, Шведска, Норвешка потписале споразум о јачању заједничке одбране

Главни циљеви унапређења сарадње ових земаља су координација одбрамбених снага и боље планирање
Финска, Шведска, Норвешка потписале споразум о јачању заједничке одбранеwww.globallookpress.com © Victor Lisitsyn

Финска, Шведска и Норвешка потписале су данас споразум о јачању међусобне сарадње у сфери одбране, саопштило је финско Министарство одбране. Договор су у Ослу, Норвешкој, потписали министри одбрана три земље. 

"Због промењене безбедносне ситуације, сарадња и јединство међу истомишљеницима је од посебног значаја. Из тог разлога Финска, Норвешка и Шведска јачају и унапређују трилатералну одбрамбену сарадњу", наводи се у званичном саопштењу. 

Заједнички циљ су "унапређење и јачање оперативног планирања Финске, Норвешке и Шведске, посебно у северним регионима земаља, и развој сарадње одбрамбених снага", прецизирало је министарство.

Крајем августа министри ове три земље иступили су са заједничком изјавом, у којој се објашњава да је сарадња, посебно у севернијим деловима, од "стратешког значаја за одбрану у случају кризе или рата", јер ће омогућити бољу координацију и планирање војних операција. 

По њиховој процени, безбедност је значајно смањена након почетка специјалне војне операције у Украјини, па се потписивање нових договора види као покушај спречавања потенцијалних инцидената, нагласили су тада министри. 

Данска, Финска, Исланд, Норвешка и Шведска постигле су 2009. године договор о стварању северног одбрамбеног савеза (NORDEFCO). Потписивање данашње декларације допуниће не само тај, већ још један трилатерални споразум између Данске, Норвешке и Шведске, као и напоре билатералних сарадњи ове три земље у сфери одбране, наводи се у саопштењу.

Ипак, декларација која је данас била потписана не садржи никакве обавезујуће акте који би се могли односити на војне активности. 

image
VV inauguration
banner