Свет

Чешки председник признао: Украјина неће моћи да врати изгубљене територије

Русија дефинитивно није једноставан противник, стога позивам на процену стварне ситуације, поручио је Петр Павел
Чешки председник признао: Украјина неће моћи да врати изгубљене територије© President Of Ukraine/Keystone Press Agency

Кијев неће моћи да врати изгубљене територије у блиској будућности због тренутног положаја Оружаних снага Украјине на фронту, изјавио је председник Чешке и бивши генерал НАТО-а Петр Павел, преноси портал "Актуалне.цз".

Наиме, прозападно оријентисани бивши генерал Алијансе залаже се да Чешка остане чврсто усидрена у Европској унији и НАТО-у, као и за наставак војне помоћи Украјини, док је Специјалну војну операцију описао као "рат против међународног поретка". 

"Украјина сада није у ситуацији да, барем у догледној будућности, потпуно истисне Русију са своје суверене територије", казао је Павел.

Чешки лидер је додао да Русија дефинитивно није једноставан противник и позвао на процену стварне ситуације.

"Морамо да гледамо на све то реално, а не превише оптимистично, са ружичастим наочарима, као што се често дешавало до сада. Русија свакако није лак ни слаб противник. Морамо покушати да Украјина постигне максимални могући резултат у настојањима да се поврати контрола над територијом и у решавању сукоба, као и да задржи подршку демократског света", оценио је.

Како додаје портал, Павел је недавну изјаву руског министра спољних послова Сергеја Лаврова, да је Русија спремна да преговара са Украјином уз смену њеног садашњег руководства са политичке сцене, назвао "врхунцом ароганције". 

Према његовим речима, преговори о мирном решавању сукоба постаће могући "када ситуација постане таква да ниједна страна неће моћи да иде даље у постизању својих циљева".

image