Свет

"Њујорк тајмс": САД забринуте због могућег окршаја Северне и Јужне Кореје

Ипак, Вашингтон сумња да Пјонгјанг намерава да покрене рат пуних размера
"Њујорк тајмс": САД забринуте због могућег окршаја Северне и Јужне Корејеwww.globallookpress.com © imago stock&people

САД су забринуте да би Северна Кореја могла "предузети неки облик смртоносне војне акције" против свог јужног суседа, објавио је "Њујорк тајмс", позивајући се на изворе.

Међутим, Вашингтон не верује да је Пјонгјанг спреман да ризикује рат пуних размера са Сеулом, који би највероватније довео до америчке интервенције, наводи амерички лист.

Како неименовани амерички званичници наводе, Вашингтон је примио к знању оно што називају све агресивнијим изјавама Ким Џонг-уна током последњих недеља, али и честа тестирања ракета и артиљерије.

Ким је прошлог месеца одбацио идеју поновног уједињења две Кореје, назвавши свог суседа "колонијалном, подређеном државом" чији су принципи потпуно непомирљиви са принципима Пјонгјанга. Кимова сестра Јо-џонг такође је упозорила Јужну Кореју да ће проћи кроз "ватрено крштење" у случају "благе провокације".

У светлу недавних изјава њених лидера, САД сматрају да би Северна Кореја могла да понови нешто попут гранатирања острва Јенпјонг 2010. године, које је уследило након што је Сеул спровео војне вежбе у тој области. 

Сеул је том приликом узвратио истом мером, тврдећи да је убио неколико севернокорејских војника. Иако се нашироко сматрало да је та размена била једна од најозбиљнијих ескалација на полуострву, ипак није дошло до потпуног окршаја.

Амерички званичници које је интервјуисао "Њујорк тајмс" сумњају да ће Пјонгјанг започети напад пуног обима, напоменувши да нису видели "конкретне знаке да се Северна Кореја спрема за борбу". Такође су приметили, наводи лист, да изгледа као је Ким ојачао своју војну и дипломатску позицију и да је можда охрабрен недавним зближавањем са Русијом.

Напад Северне Кореје у пуном обиму "скоро би сигурно значио рат са Сједињеним Државама", наводи се у чланку, и додаје да би Пјонгјанг могао да искористи свој огромни конвенционални арсенал да бомбардује јужнокорејске градове, што би навело Сеул и Вашингтон на одмазду.

Процењује се да Северна Кореја има и до 30 комада нуклеарног оружја, према Стокхолмском међународном институту за истраживање мира (СИПРИ).

Вашингтон тренутно има око 30.000 војника размештених на полуострву, који редовно учествују у заједничким вежбама са јужнокорејским трупама. Раније овог месеца одржане су вежбе гађања, које је Северна Кореја осудила као "непромишљене ратне маневре".

image