Свет

Заменик гувернера Тексаса: "Сукоб са нама била би највећа грешка Бајденове администрације"

"Уколико дођу овде и покушају нешто, читава Америка видеће да демократе покушавају да наруше поредак државе која функционише у складу са сопственим уставним правима да заштити свој народ и читаву земљу"
Заменик гувернера Тексаса: "Сукоб са нама била би највећа грешка Бајденове администрације"Getty © Brandon Bell

Слање савезних агената да се сукоби са Националном гардом Тексаса на граници са Мексиком била би "највећа грешка Бајденове администрације", изјавио је за "Фокс њуз" заменик гувернера Тексаса, Ден Патрик, поводом захтева Министарства за унутрашњу безбедност САД да им се омогући приступ граници до краја дана.

Врховни суд САД је у понедељак пресудио да савезни агенти могу да почну са уклањањем ограде од бодљикаве жице постављене у Тексасу код Игл Паса, градића кроз који пролази велики број илегалних миграната приликом уласка у САД.

Гувернер Тексаса, Грег Абот - који је наредио постављање ограде 2021. године и распоредио припаднике националне гарде дуж границе како би зауставио, према његовим речима, "инвазију" - обећао је да неће прихватити поменуту пресуду. Абот сматра да Бајденова администрација није успела да примени савезни закон о миграцији, као и да његова дужност да заштити савезне државе, превазилази све законе.

"Највећа грешка Бајденове администрације био би сукоб са нашим полицијским снагама, војском и националном гардом на граници, јер ми само радимо оно што амерички народ жели", изјавио је Патрик за "Фокс њуз".

"Уколико дођу овде и покушају нешто, читава Америка видеће да демократе покушавају да наруше поредак државе, која функционише у складу са сопственим уставним правима и покушава да заштити свој народ и читаву земљу", додаје он.

Подсећања ради, Министарство унутрашње безбедности је у уторак послало писмо државном тужиоцу Тексаса, Кену Пакстону, у коме се захтева хитно уклањање бодљикаве жице и да се савезним агентима омогући "неометан приступ" граници преко Шелби парка, пролаза дугачког 2,5 миље који тренутно блокирају припадници тексашке Националне гарде. Рок за испуњење захтева је петак 26. јануара.

"Они покушавају да од овога направе сукоб. Ми се трудимо да заштитимо своју границу и животе Американаца и Тексашана", рекао је Патрик.

Одлуке политичког врха Тексаса тренутно подржава 25 гувернера из Републиканске странке, који су у четвртак издали заједничко саопштење о солидарности са Аботом, у коме се између осталог наводи:

"Солидаришемо се са нашим колегом гувернером, Грегом Аботом, и државом Тексас у коришћењу сваке стратегије и средства, укључујући и бодљикаву жицу, да би се обезбедила граница. Ово чинимо и због тога што Бајденова Администрација одбија да примени већ усвојене законе о миграцији и дозвољава да се мигранти који су илегално ушли у нашу земљу слободно крећу".

Само током децембра 2023. године, припадници Пограничне службе имали су сусрет са више од 300.000 илегалних имиграната који су улазили у САД, највише у једном месецу. Бар 7,5 милиона људи - више него што чини популацију Аризоне - је ушло у САД од кад је Бајден преузео власт и укинуо рестриктивне миграционе мере свог претходника Доналда Трампа, говоре подаци Службе за царину и заштиту границе.

image