Свет

Преговори о ослобађању талаца у Гази све извеснији: Два месеца паузе

Споразум би такође укључио испоруку веће хуманитарне помоћи Гази
Преговори о ослобађању талаца у Гази све извеснији: Два месеца паузе© AP Photo/Fatima Shbair/Tanjug

Напредују преговори о могућем споразуму о прекиду ватре на два месеца између Израела и Хамаса у Гази, у замену за ослобађање више од 100 талаца отетих 7. октобра, пренео је АП речи двојице високих званичника америчке администрације.

Званичници су синоћ открили да би се борбе у првој фази обуставиле, како би Хамас ослободио преостале заточене жене, старије мушкарце и рањене таоце.

Израел и Хамас би потом у првих месец дана остварења споразума разматрали детаље друге фазе у којој би израелски војници и цивили мушкарци били ослобођени.

Споразум би такође укључио испоруку веће хуманитарне помоћи Гази.

У извештају АП се наводи да предложени споразум не би окончао рат, али се амерички званичници надају да би могао утрти пут за одрживо решење сукоба.

"Њујорк тајмс" је први известио у суботу да је постигнут напредак ка постизању споразума о паузи у замену за преостале таоце.

Директор Централне обавештајне агенције (ЦИА) Бил Барнс ће, како се очекује, разговарати о оквиру споразума данас у Француској, на састанку са шефом израелске обавештајне агенције Мосад Давидом Барнеом, катарским премијером Мухамедом бин Абдулрахманом Ал Танијем и шефом египатске обавештајне службе Абасом Камелом.

Председник САД Џозеф Бајден је у петак разговарао с председником Египта Абделом Фатахом ел Сисијем и катарским емиром Шеиком Тамимом бин Хамадом Ал Танијем и позвао оба лидера са се усредсреде на таоце.

Бела кућа је саопштила да су они потврдили да је споразум о таоцима кључан за успостављање дуже хуманитарне паузе у сукобу и осигурање додатне хуманитарне помоћи цивилима широм Газе.

Како је наведено, такође су истакли да је ситуација хитна и поздравили блиску сарадњу тимова укључених у недавне дискусије.

У нападима на југ Израел првог дана рата отето је и у Газу одведено око 250 људи, а око 100 их је ослобођено крајем новембра током седмодневног примирја у замену за палестинске затворенике из израелских затвора.

Верује се да је у Гази и даље око 130 заточених, али нису сви живи.

image