Свет

Председник Конгреса позива Бајдена: Решите кризу коју сте створили на америчкој граници

Председник Џозеф Бајден је јуче изнео лажну тврдњу да му је потребан Конгрес да усвоји нови закон који би му омогућио да затвори јужну границу, али он зна да то није тачно, казао је председник Представничког дома Мајк Џонсон
Председник Конгреса позива Бајдена: Решите кризу коју сте створили на америчкој граници© John Moore/Getty Images

Амерички председник Џозеф Бајден би требало да изда извршну наредбу за решавање кризе коју је сам створио на америчко-мексичкој граници, уместо да чека да Конгрес одобри закон, навео је председник Представничког дома Мајк Џонсон.

"Председник Бајден је јуче изнео лажну тврдњу да му је потребан Конгрес да усвоји нови закон који би му омогућио да затвори јужну границу, али он зна да то није тачно. Као што сам му објаснио у писму крајем прошле године и рекао сам му више пута од тада да он може и мора одмах да изда извршну наредбу да преокрене катастрофу коју је створио", написао је Џонсон на Иксу.

Он је додао да Закон о имиграцији и држављанству, као и недавни преседан Врховног суда, дају америчком лидеру "широка овлашћења" да "обустави улазак свих странаца или било које класе странаца као имиграната или неимигранта или да наметне улазак странаца било каквих ограничења која сматра одговарајућим".

"Према извештајима медија, предлог Сената који је на чекању, дефинитивно би дозволио 150.000 илегалних прелазака месечно (1,8 милиона годишње) пре него што би се могла употребити било каква нова овлашћења за затварање. До овог тренутка, Америка ће већ бити предата", казао је председавајући Представничког дома.

Дан раније, Бајден је признао да је америчка граница предуго остала "сломљена", али да ће споразум Беле куће са сенаторима омогућити "најтежи сет реформи" за њену заштиту у историји земље.

image