Свет

ЕУ не види светло на крају украјинског тунела: Борељ о (не)способности одбрамбене индустрије

Истовремено обнављање ратне резерве и слање додатне помоћи Кијеву биће озбиљан подухват за одбрамбену индустрију ЕУ, рекао је високи представник ЕУ за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ
ЕУ не види светло на крају украјинског тунела: Борељ о (не)способности одбрамбене индустријеGetty © Michael M. Santiago

Високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ изјавио је да војна индустрија држава у оквиру ЕУ није спремна за савремене изазове попут Специјалне војне операције у Украјини, преноси ТАСС.

Према његовом мишљењу, дешавања у Украјини показала су да "европска индустрија није дорасла изазовима са којима се ЕУ тренутно суочава".

"Значај део средстава испоручених Украјини потиче из резерве. Истовремено обнављање ратне резерве и слање додатне помоћи Кијеву биће озбиљан подухват за одбрамбену индустрију ЕУ. Потрошња у овом сектору већ је повећана за око 40 одсто, али потрудићемо се да наставимо са слањем", додао је он.

Прошлог понедељка, Борељ је током свог говора на форуму за инвестиције у транспорту ЕУ–Централна Азија, нагласио да "Европска унија не види светло на крају украјинског тунела".

Борељов став о (не)способности европске одбрамбене индустрије, потрекпљује и неиспуњено обећање ЕУ, из марта 2023. године, о испоруци милион артиљеријских граната Кијеву у наредних годину дана.

Будући да је до краја децембра испоручено тек 300.000, дакле ни трећина, европски званичници модификовали су своја првобитна обећања и саопштили да ЕУ намерава да производи милион граната годишње, али да неће бити у могућности да све испоручи Украјини.

image