Свет

Борељ п(р)озива европске медије: Угледајте се на РТ (ВИДЕО)

Европска унија је сада умешана у битку наратива, а она мора бити добијена, поручио је шеф европске дипломатије
Борељ п(р)озива европске медије: Угледајте се на РТ (ВИДЕО)www.globallookpress.com © Sina Schuldt/dpa

Високи представник Европске уније за спољну и безбедносну политику Жозеп Борељ критиковао је "западноцентрични приступ европских медија", истичући да треба да следе пример РТ и да прошире област свог утицаја, преноси РТ на шпанском.

"ЕУ је сада укључена у битку наратива и у њој се мора победити. Када Брисел доноси одлуке или правила, они одјекују широм света и понекад могу бити схваћени негативно. Ако не објаснимо шта радимо, остављамо отворена врата да други заузму тај простор", казао је Борељ на конференцији о борби против дезинформација.

Он је додао да је и проблем то што у ЕУ "верују да сви говоре енглески или француски", појаснивши да европска штампа не обраћа пажњу "на људе, тачније милионе људи који говоре арапски или кинески".

У том смислу, он је истакао да је аеродром у Каиру, главном граду Египта, "препун реклама РТ на арапском". 

"Русија је данас стигла до арапског света и рекламира се као добар извор информација на арапском. Морамо да урадимо исто, да говоримо и користимо исти језик. То је потребније него икад. Жао ми је да то кажем, али потребни су нам људи који не говоре само енглески, већ и арапски, хинду, кинески и језике које говоре стотине милиона људи", указао је.

Борељ је напоменуо да су РТ и Спутњик забрањени у Европи, али не, на пример, на другим местима, као што је Сахел, и напоменуо да је "ЕУ већ створила радну групу за борбу против наводних дезинформација у Африци".

Подсетимо, Борељ је раније изјавио да забрана једног броја руских медија у Европи заправо представља "заштиту слободе говора" и да је "неопходно даље ићи тим путем".

"Забраном једног броја руских медија не нападамо слободу говора, већ је штитимо", казао је Борељ на конференцији о борби против дезинформација у Бриселу.

image