Свет

Ко сад има највеће вајде од рата? Америка дуплирала продају оружја

Пољска, која тренутно жели да прошири своје војне потенцијале, била је међу највећим купцима америчког оружја
Ко сад има највеће вајде од рата? Америка дуплирала продају оружја© Tanjug/AP Photo/AP Photo/Vadim Ghirda

Продаја америчког наоружања у иностранству прошле године је, подстакнута руско-украјинским сукобом, нагло порасла и достигла рекордних 238 милијарди долара, преноси Би-Би-Си.

Америчка влада је директно преговарала о продаји наоружања у вредности од 81 милијарде долара, што је повећање од 56 одсто у односу на 2022. годину, потврђено је у Стејт департменту.

Остало су биле директне продаје америчких војно-наменских компанија страним земљама.

Пољска, која тренутно жели да прошири своје војне потенцијале, била је међу највећим купцима америчког оружја.

Пољска је купила хеликоптере "апач" за 12 милијарди долара, а платила је 10 милијарди долара за ракетне системе високе покретљивости (ХИМРАС) и 3,75 милијарди долара за тенкове М1А1 "абрамс", наводи се у фискалном извештају америчке владе.

Пољска је такође потрошила 4 милијарде долара на интегрисане системе командовања за ваздушну и противракетну одбрану.

Немачка је, како је наведено, потрошила 8,5 милијарди долара на хеликоптере "чинук", Бугарска је платила 1,5 милијарди долара за оклопна возила "стрикер", Норвешка је купила хеликоптере за више мисија у вредности од милијарду долара, а Чешка је купила авионе Ф-35 и муницију у вредности од 5,6 милијарди долара.

"Трансфер оружја и одбрамбена трговина важни су алати америчке спољне политике са потенцијалним дугорочним импликацијама на регионалну и глобалну безбедност", наводи Стејт департмент у свом годишњем извештају.

Продаја америчког наоружања повећана је и због тога што су бројне земље одустале од руског наоружања, иако је Русија деценијама била други највећи продавац оружја, после САД, изјавио је шеф Одељења за промет оружја, наводи Би-Би-Си.

image