Свет

Жалосно стање јужне границе САД: Терориста илегално прешао границу, годину дана лутао по земљи

Члан сомалијске терористичке групе, ухваћен у илегалном преласку границе, пуштен у САД јер није "искочио" на радару Центра за скрининг терориста
Жалосно стање јужне границе САД: Терориста илегално прешао границу, годину дана лутао по земљиGetty © John Moore / Staff

Америчке власти ухватиле су терористу на јужној граници САД и пустиле га у земљу, где је слободно лутао скоро годину дана пре него што је ухапшен у Минесоти пре само неколико дана, наводи се у интерном меморандуму у који је "Дејли колер" имао увид.

Неименована особа, коју допис само идентификује као члана сомалијске терористичке групе Ел Шабаб, ослобођена је убрзо након што је ухваћена у илегалном преласку границе у близини Сан Исидра у Калифорнији 13. марта 2023. године, наводи се у допису.

Центар за скрининг терориста није га регистровао као терористу, да би 18. јануара 2024. "утврдио" да је та особа "потврђени члан Ел Шабаба" и да је умешана у употребу, производњу или транспорт експлозива и ватреног оружја, наводи се у допису. Два дана касније, ухапшен је у Минесоти.

"Многи у Бајденској администрацији, укључујући министра (за унутрашњу безбедност САД Алехандра) Мајоркаса, у више наврата су нас уверавали да је процес провере на граници свеобухватан и потпун", рекао је "Дејли колеру" Џон Фабрикаторе, пензионисани теренски директор имиграционе службе ИЦЕ.

"Међутим, и даље смо сведоци алармантних случајева у којима терористи могу да слободно лутају Сједињеним Државама месецима након што су пуштени да пређу границу, пре него што њихова криминална и терористичка историја изађе на видело", додао је он.

Број осумњичених терориста ухваћених у покушају да илегално пређу јужну границу наставља да расте. Агенти Граничне патроле ухапсили су 50 илегалних имиграната на листи за праћење тероризма између октобра и децембра прошле године, према федералним подацима. Поређења ради, између 2017. и 2020. године било је укупно 30 таквих сусрета.

Масовно ослобађање илегалних миграната под Бајденовом администрацијом извршило је огроман притисак на савезне власти да брзо пребаце људе кроз систем. "Људи се пуштају пре него што се заврше провере. То онемогућава одговарајућу обраду", рекао је званичник ИЦЕ-а, који је раније служио као агент Граничне патроле.

Гранична патрола може да задржи мигранте у притвору само до 72 сата, али је често потребно много дуже да се добију информације о прошлости мигранта, рекао је Фабрикаторе.

"Преоптерећеност Граничне патроле превеликом количином илегалних прелазака границе приморала је брже процесуирање, што не дозвољава енергичнију почетну истрагу о пореклу миграната. Провере прошлости које се тренутно раде претражују само криминалну историју у Сједињеним Државама, а не ван њених граница. Могу да прођу дани, недеље или месеци да се добију информације које долазе из других база података", објаснио је он.

Америчка влада сматра Ел Шабаб страном терористичком организацијом од 2008. Терористичка група делује у Сомалији, а такође је починила нападе у Кенији и Уганди, наводи Национални центар за борбу против тероризма.

Са избијањем рата у Појасу Газе, америчке власти су Граничну патролу упозориле да буде у приправности како чланови Хамаса или Хезболаха не би илегално прешли границу АСД и Мексика. "Јасно је да наша безбедност зависи од спровођења наших закона о имиграцији и обезбеђења границе", рекао је Фабрикаторе.

image