Свет

"Политико": Највиши званичници ЕУ имају отровне хемикалије у крви

Такозване "вечне хемикалије" идентификоване су у свему, од кишнице и тла, до мајчиног млека.
"Политико": Највиши званичници ЕУ имају отровне хемикалије у крвиGetty © Sirachai Arunrugstichai / Stringer

Невладине организације за заштиту животне средине идентификовале су токсичне супстанце у крви водећих бриселских политичара, у оквиру кампање за забрану хемикалија у целој ЕУ упркос противљењу тешке индустрије, пише "Политико".

Код сваког од 16 политичара и јавних личности које су учествовале у кампањи - а међу њима су и шефица ЕУ за конкуренцију Маргрете Вестагер и комесар ЕУ за животну средину Виргинијус Синкевичијус - откривено је да у крви има најмање седам врста токсичних хемикалија ПФАС. У пет случајева, количина је "премашила постојећи ниво безбедносног прага" за хемикалије.

ПФАС хемикалије, које се широко користе у свакодневним предметима као што су тигањи и кабанице, као и у производњи полупроводника и батерија, повезане су са низом тешких здравствених проблема, укључујући рак и неплодност. Познате и као "вечне хемикалије" - јер се природно не разлажу у животној средини - идентификоване су у свему, од кишнице и тла, до мајчиног млека.

Тестови крви, које су спровели Европски биро за животну средину и "Кемсек", део су кампање за подизање свести коју предводе невладине организације док ЕУ расправља о потенцијалној забрани хемикалија.

Европска комисија се обавезала да ће постепено укинути ПФАС хемикалије због забринутости око њиховог утицаја на животну средину и здравље људи – осим у случајевима у којима се показало да су незаменљиве и "од суштинске важности" за друштво.

Предлог за забрану хемикалија, који је поднело пет европских земаља, изазвао је жесток отпор из широког спектра сектора који тренутно зависе од хемикалија и упозорава да би нове мере ометале конкурентност ЕУ.

image
VV inauguration
banner