Свет

Оптужбе за изборне манипулације у Немачкој: Хоће ли сада реаговати Европски парламент?

Немачки посланик Фридрих Мерц оптужио је власт да штелује изборну победу прекрајајући изборне јединице
Оптужбе за изборне манипулације у Немачкој: Хоће ли сада реаговати Европски парламент?© Tanjug/AP Photo/Jean-Francois Badias, File

Европски парламент изгледа нема никакву намеру да заседа поводом тврдњи лидера немачке парламентарне групе ЦДУ Фридриха Мерца који је оптужио "Семафор коалицију" да у своју корист покушава да изманипулише изборни закон у Немачкој.

Према плановима Шолцове владе Саксонија-Анхалт изгубиће изборну јединицу - у корист додатне изборне јединице у Баварској, а наводи о угрожености немачке демократије оваквим "штеловањем" не допиру ни до Клемена Грошеља, Стефана Шенаха и остатка дружине европарламентараца који се и даље се бави Србијом и тврдњама о наводним неправилностима на овдашњем гласању.

Мерцово негодовање, власт покушава да угуши водећи кампању против њега, па тако министар здравља Карл Лаутербах из СПД-а за оптужбе посланика каже да су у стилу њихове највеће ривалске партије, АФД-а.

"Можете бити незадовољни Семафором, али Фридрих Мерц није алтернатива, већ опасни демагог који прави неодговорна поређења и игнорише Савезни уставни суд", прикључила се нападима и кандидаткиња ФДП-а (такође део "Семафор коалиције") за европске изборе, Мари-Агнес Штарк-Цимерман.

Бундестаг би требало да у четвртак гласа о нацрту закона које су предложили владајући СПД, Зелени и ФДП.

Пропис предвиђа прерасподелу изборне јединице од Саксоније-Анхалт у Баварску, пошто претходна расподела изборних јединица међу државама, наводно више не одговара њиховом уделу у становништву. У Баварској ће се, наиме, формирати додатна изборна јединица од делова претходних изборних јединица Аугсбург - Ланд, Неу-Улм и Осталгау.

Мерц тврди циљ овакве комбинаторике да изборна јединица Аугсбург-Сити "нема превише бирача ЦСУ" и да државна министарка културе Клаудија Рот (Зелени) "може да задржи своју изборну јединицу у Аугсбургу на следећем савезним изборима".

Мерц је рекао да промена није договорена са погођеном савезном државом. Промена би "још једном изманипулисала право гласа и још једном нанела озбиљну штету демократији наше земље".

Oд Европског парламента који се након пораза прозападне опозиције у Србији поставио као бранитељ демократије и изборног процеса, с правом се очекује да ће од злоупотреба власти похрлити да заштити и њима партнерску Немачку.

По свему судећи, у резолуцији Европског парламента о изборима у Србији предложиће се, међутим, понављање избора у Београду, а ако се то деси, питање је, да ли ће ови бранитељи демократије имати времена да испитују наводне Шолцове злоупотребе.

image