Свет

Украјинци у Британији згранути очајним стањем здравствене заштите: Немамо зубара, то је немогуће!

Украјинске избеглице жале се да је британски здравствени систем гори од оног који су имали у својој земљи
Украјинци у Британији згранути очајним стањем здравствене заштите: Немамо зубара, то је немогуће!Getty © Luis Alvarenga / Stringer

Украјинци који су се преселили у Велику Британију истакли су недостатак стоматолога као један од најневероватнијих аспеката живота на Острву, пише "Гардијан".

Приступ медицинској нези је бесплатан за Украјинце, али су истраживачи са Универзитета у Бирмингему навели да су избеглице шокиране недостатком стоматолошког лечења.

Стоматолошке услуге у оквиру НХС-а (здравствена служба Велике Британије) лошије су него у Украјини која је пре сукоба била популарна дестинација за "стоматолошки туризам" захваљујући ниским ценама и доброј доступности услуга.

"Ми немамо зубара. То је потпуно лудило. За нас је то, као, немогуће! У Украјини је стоматолошка индустрија огромна. Зубара има свуда и за 8, 10 фунти можете да очистите, избелите зубе и имате холивудски осмех", рекла је једна од избеглица Бојка. "Када имате још проблема, са 2.000 фунти имате потпуно нове зубе. Овде смо питали да ли можемо да закажемо и рекли су нам да су пуни".

Неке британске породице које су примиле украјинске избеглице приметиле су да њихови гости организују прегледе код зубара током посета Украјини. Укупно 188.200 Украјинаца преселило се у Велику Британију од почетка Специјалне војне операције.

Прошлогодишње истраживање Би-Би-Сија показало је да 90 одсто стоматолошких ординација у Великој Британији одбија нове одрасле пацијенте. Владини подаци показују да је потреба за стоматолошким услугама у оквиру НХС-а рекордно висока: 12 милиона људи, или сваки четврти одрасли, нема зубара.

Портпарол Одељења за здравство и социјалну заштиту каже да се "приступ стоматолозима побољшава – прошле године је 1,7 милиона одраслих и још око 800.000 деце посетило НХС зубара – а такође смо најавили планове за повећање места за обуку стоматолога за 40 одсто".

"Сваке године улажемо три милијарде фунти у пружање НХС стоматологије, а такође предузимамо превентивне мере, као што је проширење шема флуоризације воде како бисмо смањили број деце која пате од каријеса", додао је портпарол.

image