Свет

Куповали бебе, фалсификовали порекло: Како су деца из Јужне Кореје усвајана у Данској 1970-тих?

Током две деценије извршено је укупно 7.220 усвајања јужнокорејске деце у Данској
Куповали бебе, фалсификовали порекло: Како су деца из Јужне Кореје усвајана у Данској 1970-тих?Getty © Photo by Chung Sung-Jun/Getty Images

Усвајање деце из Јужне Кореје у Данској 1970-их и 1980-их година било је праћено "систематским незаконитим поступањем" у тој азијској земљи, укључујући промене информација о пореклу детета и усвајање без знања биолошких родитеља, саопштила је данска агенција који надзире међународна усвајања деце.

Агенција, која ради у оквиру данског министарства за социјална питања, навела је у четвртак да су велике суме новца пребачене између данских и јужнокорејских организација ради усвајања деце, преноси АП.

Извештај на 129 страница фокусиран је на период од 1. јануара 1970. до 31. децембра 1989. године.

Влада у Сеулу је 2013. године почела да захтева да страно усвајање пролази кроз судове, а тим потезом је окончана вишедеценијска пракса да приватне агенције диктирају процес усвајања јужнокорејске деце у страним земљама.

Током две деценије извршено је укупно 7.220 усвајања јужнокорејске деце у Данској.

У данском извештају се истиче да су две агенције у Данској – "ДенАдопт" и "АЦ Боернехјаелп" биле упознате са тим да су вршене промене информација о пореклу деце из Јужне Кореје.

Извештај је сачињен након низа питања који је покренула организација "Дениш Кореан рајтс груп" 2022. године.

Та група је навела да је и даље потребна независна истрага о том питању како би одговорни били приведени правди.

Крајем 1970-их и средином 1980-их година јужнокорејске агенције тражиле су новорођенчад или малу децу из болница и сиротишта, често у замену за новац, и управљале породилиштима у којима су самохране мајке биле под притиском да дају своје бебе.

Радници агенција за усвајање ишли су у индустријска подручја и насеља са становницима са ниским примањима у потрази за породицама које би могле да буду убеђене да дају своју децу.

Једина данска агенција за усвајање у иностранству ДИА саопштила је 16. јануара да укида своје омогућавање међународних усвајања, након што је владина агенција изразила забринутост због процедура које прикривају биолошко порекло деце која се усвајају.

ДИА је последњих година посредовала у усвајању на Филипинима, у Индији, Јужној Африци, Тајланду, Тајвану и Чешкој.

image