Свет

Шолц: "Дегзит" би за Немачку значио економску катастрофу

Немачки канцелар је брегзит назвао "економском катастрофом" која је погодила Британију и оштро напао АфД због предлога да Немачка напусти ЕУ
Шолц: "Дегзит" би за Немачку значио економску катастрофуwww.globallookpress.com © IMAGO/Frederic Kern

Немачки канцелар Олаф Шолц веома је оштро реаговао на изјаву лидерке десничарске партије Алтернатива за Немачку (АфД) Алис Вајдел, да би ова земља могла да напусти ЕУ и додао да би излазак из ЕУ био катастрофалан за немачку економију, преноси "Фајненшел тајмс".

"То би била највећа катастрофа и за Европу и Немачку", рекао је Шолц у немачком парламенту. "Немачка је профитирала више од било које друге земље од чланства у ЕУ."

У неуобичајено оштром говору канцелар је рекао да је излазак Британије из ЕУ пре четири године "гурнуо Британију у економску катастрофу."

Шолцов коментар уследио је недељу дана након што је лидерка странке АфД рекла да је брегзит "модел" за Немачку.

Вајделова је изјавила да ће влада, коју ће формирати АфД, настојати да реформише ЕУ, која пати од "демократског дефицита". Уколико то не буде могуће, додала је, онда би "требало да одлучује народ, као што је то урадио у Британији."

Вајделова је изјавила да би Немачка могла да одржи "дегзит" - референдум о изласку Немачке из ЕУ.

Шолцов став подржао је Зигфрид Русвурм из Савеза немачких индустријалаца (БДИ), главног немачког пословног лобија. "Када разговарам са пословним људима из Британије, они кажу да никада нису били за брегзит", изјавио је Русвурм.

Русвурм је рекао да је Немачка "имала највише користи од јединственог европског тржишта и заједничке валуте", додајући да је привреда Немачке извозно оријентисана, и да зато мора да има "отворене границе."

Шолц је у Будестагу изјавио да историја обавезује Немачку да постане бедем против крајње десничарских снага, као што је АфД.

"У тренутку када десничарски популизам има велику подршку у САД," рекао је Шолц, "и када имамо толико много влада у Европи које подржавају десничарски популисти, ми у Немачкој имамо историјску обавезу да зауставимо овај тренд."

АфД-а ужива подршку 20 одсто бирача, што је више од све три владајуће странке у Немачкој.

АфД је забележила снажан успон током мандата Шолцове владе, коју чине социјалдемократе, зелени и либерали. Незадовољство Шолцовом владом је кулминирало на недавним протестима пољопривредника у Берлину због смањења субвенција.

Према анкети објављеној раније ове недеље, након протеста широм Немачке, подршка АфД је незнатно опала, али та странка је и даље према већини анкета на другом месту. Током викенда АфД је освојила друго место на локалним изборима у Тирингији.

image