Свет

Немачки председник поистоветио присталице АФД-а с пацовима?

Штајнмајер је поручио да "демократски центар" Немачке не сме дозволити "екстремистичким хватачима пацова" да "упропасте" земљу, инсинуирајући на све популарнију десничарску странку
Немачки председник поистоветио присталице АФД-а с пацовима?www.globallookpress.com © Britta Pedersen/dpa

Председник Немачке Франк-Валтер Штајнмајер наизглед је поистоветио присталице Алтернатива за Немачку пацовима, након што је све популарнију десничарску странку назвао "хватачима пацова".

"Када је наша демократија нападнута... демократски центар, велика већина нашег друштва, мора да заузме став и да јасно стави до знања да смо посвећени својој демократији, да бранимо овакву Немачку и нећемо дозволити да ову земљу упропасте екстремистички хватачи пацова", рекао је Штајнмајер на састанку са пословним и синдикалним лидерима у Замку Белви у Берлину.

"Напад на демократију" односи се на наводни "тајни састанак" у Потсдаму прошлог новембра на којем се наводно разговарало о "депортацији" миграната, наводи портал "Зиро хеџ".

Састанку су присуствовала три представника АФД, али и два члана Хришћанско-демократске уније. Присутни су негирали да се разговарало о плановима за "депортацију", а у говору у немачком Бундестагу у среду, једна од лидера АФД, Алис Вајдел, описала је повезане извештаје у немачким медијима као "кампању клевете без преседана".

Штајнмајеров избор речи подсећа на коментар који је објавила немачка јавна телевизија АРД у новембру 2022. поводом куповине Твитера од стране Илона Маска.

У коментару се упозорава да ће враћањем слободе говора на платформи, као што је Маск обећао, "расистичким и завереничким пацовима" бити дозвољено да "испузе из својих рупа", и закључује се да "Твитер може остати релевантан само ако су управо ти пацови… забијени у своје рупе", истиче амерички портал.

image