Свет

Спрема се "дегзит": АфД се залаже за референдум о изласку из ЕУ

Ако дође на власт, десничарска Алтернатива за Немачку, залагаће се за одржавање референдума на коме ће народ одлучивати да ли жели да остане у европском блоку
Спрема се "дегзит": АфД се залаже за референдум о изласку из ЕУwww.globallookpress.com © IMAGO/Bernd Elmenthaler

Десничарска Алтернатива за Немачку (АфД) је обећала да ће се, у случају да дође на власт, залагати за референдум о изласку те земље из ЕУ, баш као у случају брегзита, рекла је шефица те партије Алис Вајдел.

Она је уједно поздравила излазак Велике Британије из европске породице, а сам брегзит поздравила као "модел за Немачку".

"То је модел за Немачку, да и ми можемо донети такву суверену одлуку", рекла је она у интервјуу за "Фајненшел тајмс".

Вајделова, лидер странке од 2022. године, рекла је да би десно оријентисана влада АфД-а настојала да реформише ЕУ и уклони њен "демократски дефицит", укључујући и ограничавање овлашћења Европске комисије, за коју тврди да је "неизабрана извршна власт".

"Ако реформа није могућа, ако не успемо да поново изградимо суверенитет држава чланица ЕУ, требало би да пустимо народ да одлучује, баш као што је то урадила Британија и могли бисмо да имамо референдум о 'дегзиту' - изласку Немачке из ЕУ.", рекла је она.

Ова идеја у супротности је са ставовима мејнстрим странака у Немачкој које су предано проевропски оријентисане. Такође, немачки устав поставља строга ограничења за референдуме са националним питањима, али чак и да се одржи, анкете показују да би велика већина Немаца гласала за останак у ЕУ.

Међутим, међу гласачима АфД-а подршка ЕУ је најслабија.

Иначе, треба нагласити да АфД има све већу подршку, која је на 22 одсто у анкетама - испред све три странке из климаве коалиције канцелара Олафа Шолца, социјалдемократа, зелених и либерала.

image
VV inauguration
banner