Свет

САД признале: Нисмо обавестили Ирак да ћемо гађати њихову територију

Багдад је више пута осудио недавне америчке нападе на ирачкој територији, нагласивши да су прошлонедељне операције гурнуле регион на "ивицу провалије"
САД признале: Нисмо обавестили Ирак да ћемо гађати њихову територију© Tanjug/AP Photo/Popular Mobilization Forces Media Office

Америчка влада је признала да није обавестила званичнике у Багдаду о ваздушним нападима који су прошлог петка спроведени на ирачком тлу, упркос томе што су у први мах тврдили да су их унапред упозорили.

Високи амерички портпарол инсистирао је да није било "намере да се обмане (јавност)", приписавши несрећу једноставној грешци.

Обраћајући се новинарима у уторак, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби исправио је претходну изјаву о "обавештењу ирачким званичницима" пре прошлонедељног ваздушног напада, током ког је гађано више од 85 локација широм Ирака и суседне Сирије.

"Дубоко се извињавам због грешке и жалим због било какве забуне коју је изазвала. То је било засновано на информацијама које смо имали или које су ми достављене непосредно након удара. Испоставило се да су те информације биле нетачне", рекао је Кирби и додао да се "нада да ћете разумети да иза тога није било зле намере, никакве намере да се неко превари".

Иако је раније рекао да су напади унапред најављени Багдаду, Кирби је ту изјаву повукао након појашњења заменика портпарола Стејт департмента Веданта Патела, који је потврдио да ирачки лидери нису били обавештени све до "непосредно након што су удари спроведени".

Према наводима америчке Централне команде (ЦЕНТКОМ), која надгледа операције на Блиском истоку, удари су укључивали "бројне летелице", које су испалиле преко 125 комада прецизне муниције на десетине циљева.

Међу погођеним локацијама биле су командне и контролне инсталације, обавештајни центри, складишта оружја и објекти у ланцу снабдевања којима управљају милиције које подржава Иран, додао је ЦЕНТКОМ.

Операција је покренута као освета за низ напада на америчке базе широм региона, односно за напад дроном 28. јануара у којем су убијена три америчка војника и рањено њих више од 40 у бази у Јордану, у близини сиријске и ирачке границе.

Багдад је више пута осудио недавне америчке нападе на ирачкој територији, нагласивши да су прошлонедељне операције гурнуле регион на "ивицу провалије".

Портпарол владе Басем ал Авади такође је негирао да је његова земља координирала акцију са Вашингтоном, оптужујући америчке званичнике да износе "лажну тврдњу која има за циљ да обмане међународно јавно мњење и одбаци правну одговорност".

Ирачки премијер Мохамед Шија ал Судани такође је лично критиковао америчке ваздушне нападе, рекавши да они угрожавају суверенитет његове земље и угрожавају регионалну стабилност.

Након раније рунде удара крајем јануара, ирачки лидер је рекао да САД "подривају споразуме и различите секторе заједничке безбедносне сарадње", такође наглашавајући потребу да се "преобликују будући односи" са Вашингтоном.

image