Свет

Небензја: САД претња миру на Блиском истоку

Удари Пентагона у Сирији и Ираку су незаконити по међународном праву, рекао је изасланик Москве у УН
Небензја: САД претња миру на Блиском истоку© Tanjug/AP Photo/Yuki Iwamura

Вашингтон извођењем незаконитих удара у Ираку, Сирији и Јемену распирује ватру сукоба на Блиском истоку, изјавио је стални представник Русије при УН Василиј Небензја.

Русија је затражила хитну седницу Савета безбедности УН након што су САД извеле ваздушне нападе у Сирији и Ираку као одговор на напад дроном на америчку војну испоставу у Јордану, у ком су погинула три америчка војника.

Напади су "још једном показали агресивну природу америчке политике на Блиском истоку и потпуно непоштовање норми међународног права од стране Вашингтона", рекао је Небензја током састанка СБ УН у Њујорку 5. фебруара.

Руски дипломата је тврдио да САД "доливај уље не ватру" изводећи ударе који представљају "директну претњу међународном миру и безбедности" и подривају "централну улогу УН".

Поновио је да су америчке базе у Сирији "илегалне" јер Дамаск није одобрио америчко војно присуство.

Обраћајући се Савету безбедности, амерички представник за специјална политичка питања Роберт Вуд рекао је да су удари "неопходни и пропорционални, у складу са међународним правом и у циљу остваривања основног права Сједињених Држава на самоодбрану".

Дана 28. јануара дрон камиказа погодио је америчку испоставу познату као "Торањ 22" у близини јорданско-сиријске границе. Три америчка војника су погинула, о одговорност је преузео Исламски отпор у Ираку – кровна група исламистичких шиитских милиција.

Бела кућа је оптужила Иран да стоји иза напада на америчко особље. Техеран је негирао оптужбе, инсистирајући да локалне милиције делују независно и да циљају америчке војнике због сталне подршке Вашингтона Израелу током рата са Хамасом у Гази.

САД и Велика Британија такође гађају положаје Хута у Јемену, као одговор на нападе шиитских милитаната дроновима и пројектилима на трговачке бродове у Црвеном мору и Аденском заливу.

Хути су рекли да ће наставити да гађају бродове док се не прогласи трајни прекид ватре у Гази. САД су, у међувремену, обећале да ће штитити "слободу пловидбе која служи као основа глобалне трговине на једном од најкритичнијих пловних путева на свету".

image