Русија

Кремљ: Не подржавамо агресивне методе САД да ударе на иранске циљеве, Русија је увек за деескалацију

Оптужба против летонске европосланице Татјане Жданок за сарадњу са руским безбедносним снагама је "лов на вештице", поручио је портпарол Кремља Дмитриј Песков
Кремљ: Не подржавамо агресивне методе САД да ударе на иранске циљеве, Русија је увек за деескалацију© Наталья Селиверстова/ РИА Новости

Руска Федерација не поздравља акције које ће довести до повећања напетости на Блиском истоку, изјавио је портпарол Кремља Дмитриј Песков, коментаришући медијске извештаје о могућој америчкој "одмазди" на иранске циљеве.

"Москва не подржава било какве акције које доводе до дестабилизације ситуације у региону и ескалације тензија, а самим тим и намеру САД да изведе ударе на објекте који су повезани са Ираном као одговор на напад на америчке војнике у Јордану", казао је Песков.

Он је додао да Руска Федерација, напротив, поздравља акције за деескалацију ситуације.

"Сматрамо да је ниво напетости веома алармантан, а да је сада време да се предузму кораци за деескалацију тензија. То је једино што нам може помоћи да спречимо даље ширење сукоба, посебно на Блиском истоку и барем некако доћи до спуштања напетости. То је тренутно најважније", истакао је.

Лист "Политико" објавио је јуче, позивајући се на изворе међу америчким званичницима, да је амерички председник Џозеф Бајден наредио да се припреме варијанте одговора Техерану, укључујући војни.

Бајден сматра да је за напад на америчке војнике у Јордану одговоран Иран. Једна од опција која се разматра је јесу удари на иранско особље у Сирији и Ираку или иранске војне снаге у Персијском заливу.

Ситуација са летонском европосланицом је "лов на вештице"

Песков се осврнуо и на оптужбу против летонске европосланице Татјане Жданок за сарадњу са руским безбедносним снагама, поручивши да је то "лов на вештице".

"То је лов на вештице. У САД је постојао макартизам. Колико је тада људи ухапшено и бачено у затвор под оптужбом да су повезани са комунистима или КГБ-ом. То је иста ствар", нагласио је Песков и додао да то ни на који начин "не одговара било каквим такозваним идеалима демократије, који су сада доминантни у Европи".

Раније су медији јавили да је посланица Европског парламента и копредседавајућа партије Руски савез Летоније Татјана Жданок оптужена за шпијунирање у корист Русије.

Како наводи радио ЛРТ, Европски парламент је у понедељак започео истрагу, а као разлог се наводе оптужбе да је Жданок "дуги низ година радила као руски шпијун".

Напомиње се да је она чланица Парламента ЕУ из Летоније од 2004. године и да је "све то време била ватрени присталица Москве".

image