Свет

Демократе у предизборној председничкој трци : Ако не Бајден, а ко?

Потенцијално ново лице у трци не би могло да добије већину гласова делегата на гласачким местима, а у том случају, кандидат демократа би се вероватно бирао на националном скупу странке у августу, пише Скај њуз
Демократе у предизборној председничкој трци : Ако не Бајден, а ко?© Tanjug/AP Photo/Evan Vucci

Сумње у способност америчког председника Џозефа Бајдена да на предстојећим изборима победи републиканца Доналда Трампа појачале су се након што је у посебној судској истрази себе описао као "старијег човека лошег памћења", пише Скај њуз у чланку у којем се разматра да ли би Бајден могао бити замењен другим демократским кандидатом. 

Избори се ближе, а Бајден доминира трком за номинацију у Демократској странци, па се поставља питање какав би био развој догађаја ако би одлучио да се повуче - или ако други донесу такву одлуку у његово име.

Упркос лошим резултатима у предизборним анкетама и питањима о његовим годинама, која постављају и неке демократе, Бајден је остао при свом плану да се кандидује за други председнички мандат након што је рашчистио терен у Демократској странци од било каквих озбиљнијих изазивача. 

Подсећа се да је на страначким изборима победио у прве три државе у којима је одржано гласање: Њу Хемпширу, Јужној Каролини и Невади. 

Уз то, рок за пријављивање кандидата у већини од преосталих 47 држава је прошао. И даље има времена у 11 држава и у Вашингтону за могућег новог такмаца у трци демократа, али у три, Конектикату, Индијани и Мериленду, рок истиче данас.

Дакле, уколико би се Бајден повукао, на пример ове недеље, и даље би било времена за друге демократе да ставе своје име на гласачки листић у неким државама. Али чак и кад би то учинили, нови кандидат не би могао да добије већину гласова делегата на гласачким местима. У том случају, кандидат демократа би се вероватно бирао на националном скупу демократа у Чикагу у августу.

Ако би то био случај, велика група заинтересованих за председничко место, попут потпредседнице Камале Харис и гувернера Калифорније Гевина Њусома, надметала би се да убеди више од 4.000 демократа да им дају номинацију.  

Члан Националног комитета демократа и стручњак за изборе Илејн Камарик каже да уколико би Бајден испао пре великог скупа демократа, делегати би тада морали да одлуче за кога да гласају, без обзира на то ко их је изгласао да га представљају. 

Као другој у хијерархији, да ли би Бајденова номинација у случају повлачења аутоматски прешла на Камалу Харис као његову потпредседницу, поставља се питање у тексту.

Не нужно. Она би вероватно имала користи од њихове заједничке инфраструктуре за кампању ако би се кандидовала за председника у његовом одсуству, али она има сопствене проблеме у вези са популарношћу, констатује Скај њуз.

С обзиром на то да нема наследника председника Бајдена спремног да ускочи, било какво такмичење за његову замену било би непредвидиво.

image