Свет

Резервни састав финске војске све мањи: Након ступања у НАТО порасло интересовање за цивилну службу

Према мишљењу многих стручњака, дешавања у Украјини и стицање чланства у НАТО довели су до погоршања ситуације по националну безбедност Финске
Резервни састав финске војске све мањи: Након ступања у НАТО порасло интересовање за цивилну службуGetty © Jonas Gratzer

Након ескалације сукоба у Украјини и каснијег захтева за придруживање, а потом и ступања у Финске у НАТО, велики део финских резервиста обратио се "Савезу противника оружја" како би добили помоћ у трансферу из војне у цивилну службу.

Међутим, после недавне изјаве финског министра одбране Анти Хаканена о томе да намерава да војним обвезницима забрани напуштање резервног састава, ово антиратно удружење добило је на стотине нових захтева, преноси шведски лист "Нја дагбладет" позивајући се на финске медије.

Према мишљењу многих стручњака, дешавања у Украјини и стицање чланства у НАТО довели су до погоршања ситуације по националну безбедност Финске. Због тога се финско министарство одбране забринуло што све више резервиста жели да напусти војну и пребаци се у цивилну службу.

Према писању финске агенције "Јле", министар Хаканен је своје намеру да промени закон о служењу најавио како би спречио резервисте да напуштају војну службу, а његово гледиште наводно деле и активни припадници оружаних снага.

По тренутном закону, резервисти могу да се позову на лична уверења (приговор савести) и затраже пребацивање у цивилну службу где пролазе петодневну обуку, након чега више не морају да се враћају у војну резерву. 

Како наводи министар одбране, "промена у безбедносној ситуацији" је главни разлог због чега је неопходно да се закон ревидира. Према речима представника оружаних снага, грађани који напуштају резервни састав ризикују да угрозе одбрамбену способност државе.

Они сматрају да је општа војна обавеза "бедем финске одбране" и да промене у броју резервиста не треба схватати олако.

Као што је већ поменуто, након поменутих најава војних званичника, антиратна организација "Савез противника оружја" добио је на стотине нових захтева за трансфер у цивилну службу. Ови захтеви се углавном подносе на сајту организације, а координатор савеза Аку Кервинен потврдио је да код финских резервиста постоји повећано интересовање за пребачај.

Кервинен је изнео податак да је од фебруара 2022. године, тј. почетка СВО дневно подношено 20-30 захтева, па је тако током читаве 2022. предато 3.800 захтева. У 2023. је овај број пао на 1.650, међутим током првих пет дана фебруара 2024. године број захтева за трансфер у цивилну службу је већ достигао 675, што указује да је могућ велики одлив резервиста из финске војске уколико се закон не промени.

image