Свет

"Политико": Посланица Европског парламента нова осумњичена у афери "Катаргејт"

Европосланица Марија Арена нашла се на мети истраге белгијских власти које испитују највећи корупционашки скандал у новијој историји Европског парламента
"Политико": Посланица Европског парламента нова осумњичена у афери "Катаргејт"Getty © Beata Zawrzel/NurPhoto

Полиција је проширила истрагу о оптужбама за корупцију у Европском парламенту у оквиру афере "Катаргејт", како би у њу укључила још једну посланицу Европског парламента – Марију Арену из редова белгијских социјалиста.

Више од годину дана након такозваног скандала "Катаргејт", белгијски детективи су по први пут интервјуисали Арену као осумњиченог, изјавио је портпарол савезног тужиоца Ерик Ван Дујс, пише "Политико".

Арена, која је чланица групе Социјалиста и демократа (С&Д) у Европском парламенту и белгијске Социјалистичке партије, месецима је довођена у везу са другим осумњиченима умешаним у наводни корупционашки ланац, али је њена могућа умешаност остала нејасна, док је она сама од почетка негирала да је починила било какво кривично дело.

Полиција је до сада није испитивала, упркос томе што је прикупила информације о њеним везама са Пјером Антониом Панцеријем, бившим европослаником који је склопио нагодбу са тужиоцима и признао да је узимао новац од Катара, Марока и Мауританије у замену за политичке услуге у Европском парламенту.

"Не искључуј се из игре. Јер ако си ти у игри, онда ћу ја скупити више новца", рекао је Панцери колегиници Арени у августу 2022. године, током оброка у некадашњој пицерији Салварино у Бриселу, наводи се у полицијским досијеима у које је "Политико" имао увид.

Ни Арена ни њен адвокат још се нису огласили, док је њена фракција социјалиста и демократа (С&Д) у Европском парламенту одбила да коментарише.

"Не коментаришемо текуће судске истраге", рекао је портпарол С&Д.

Вест да је Арена обухваћена истрагом први су објавили белгијски дневник "Ле Соир" и РТБФ.

Процурели полицијски документи који су, како је раније Политико писао, скупљени у периоду од 2018. до 2022. године указују на то да су главни осумњичени, укључујући Панцерија и његовог помоћника Франческа Ђорђија, покушавали да манипулишу Европским парламентом, по принципу "новац за утицај".

Полиција је прошлог лета извршила претрес имовине Арене у Бриселу, пронашавши велику суму новца у стану једног од њених синова, иако то није директно повезано са истрагом "Катаргејта", наводи "Политико".

Званичник ЕУ рекао је да белгијске власти нису захтевале да јој укину имунитет, што је предуслов да би могла да буде ухапшена.

image