Свет

Нигер, Буркина Фасо и Мали стварају заједничку валуту: Још један корак ка деколонизацији региона

Поседовање сопствене валуте је један од знакова суверенитета, поручио је шеф владајућег Националног савета за одбрану отаџбине Нигера генерал Абдурахман Чиани
Нигер, Буркина Фасо и Мали стварају заједничку валуту: Још један корак ка деколонизацији региона© Balima Boureima/Anadolu Agency

Шеф владајућег нигерског Националног савета за одбрану отаџбине генерал Абдурахман Чиани најавио је могућност стварања јединствене валуте за Алијансу држава Сахела. 

Чиани је ту валуту оценио као знак суверенитета, додајући да су државе Сахела - Нигер, Буркина Фасо и Мали сада укључене у процес обнове пуног суверенитета.

"Усвајање јединствене валуте је следећа фаза у деколонизацији региона. Више не може бити говора о томе да су наше земље француска готовинска крава", поручио је генерал, не саопштивши никакве детаље у вези са могућом јединственом валутом.

У септембру су Мали, Нигер и Буркина Фасо створили одбрамбени пакт под називом Алијанса држава Сахела.

Његов циљ је стварање "архитектуре колективне одбране и узајамне помоћи": задирање у суверенитет или територијални интегритет једног од учесника сматраће се агресијом на читав савез и захтеваће помоћ свих страна, укључујући и војску.

Попут Малија, Нигер и Буркина Фасо одбацују дугогодишње везе са Француском и све више се приближавају Русији, а француске снаге и дипломате сада су напустиле све три земље.

Крајем јануара те три земље саопштиле су да напуштају Економску заједницу западноафричких држава (ЕКОВАС).

image