Свет

"Ејжа тајмс": Сирски неће помоћи Украјини на фронту, чувен је по великим губицима

Одлука Зеленског да смени претходног главнокомандујућег Валерија Залужног је произашла из његове жеље да сву кривицу за војне неуспехе у протеклој години свали на овог генерала
"Ејжа тајмс": Сирски неће помоћи Украјини на фронту, чувен је по великим губицима© Tanjug/AP Photo/Efrem Lukatsky, File

Нови главнокомандујући Оружаних снага Украјине Александар Сирски неће донети Кијеву успех на бојном пољу, с обзиром на то да је надалеко чувен по великим губицима на фронту, пише "Ејжа тајмс".

Сирског повезују са низом пораза који су донели велике губитке Оружаним снагама Украјине, укључујући и битку за Артјомовск (Бахмут), а то неће довести до кључних промена у украјинској стратегији, наводи се у тексту.

Одлука украјинског председника Владимира Зеленског да смени претходног главнокомандујућег Валерија Залужног је произашла из његове жеље да сву кривицу за војне неуспехе у протеклој години свали на генерала.

Зеленски, према писању медија, није узео у обзир своје претходне грешке, а смена Залужног би такође могла да доведе до политичких ризика за председника.

"Чак и одржавање садашњег курса подразумева све веће жртве од Украјинаца. Алтернатива коју Зеленски нуди везана је за низ неизвесних резултата, који такође зависе од фактора ван његове контроле", закључује се у тексту.

Нови командант украјинских оружаних снага Александар Сирски је познат по томе што је водио војску у "машину за млевење меса", у Бахмут, шаљући у таласима трупе да се суоче са "непријатељском ватром", пише "Политико".

Како наводи медиј, украјинско војно особље дало је новом главнокомандујућем украјинских оружаних снага страшне надимке због губитака које су трупе претрпеле под његовом командом.

image