Свет

ЕКОВАС: Спремни смо да појачамо сарадњу са Русијом

Председник комисије ЕКОВАС-а Омар Алију Тури је рекао да је блоку потребна сарадња која би га "унапредила" и "ујединила"
ЕКОВАС: Спремни смо да појачамо сарадњу са Русијомwww.globallookpress.com © Ute Grabowsky/Ute Grabowsky/photothek.de

Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) спремна је за узајамно корисно партнерство са Русијом, изјавио је за РИА Новости председник Комисије  ЕКОВАС-а Омар Алију Тури.

ЕКОВАС тражи партнерство које би ујединило и унапредило блок, рекао је Тури.

"Мислим да постоји више области у којима ЕКОВАС сарађује са многим партнерима. И сигуран сам да, када седнемо за сто са нашим руским пријатељима, треба да будемо у стању да идентификујемо области у којима би нам сарадња свима нама била од користи", навео је он.

У јануару су Буркина Фасо, Мали и Нигер објавили да се повлаче из ЕКОВАС-а, оптужујући блок да служи страним интересима и представља претњу по те земље.

Регионална група је увела санкције трима бившим француским колонијама како би извршила притисак на њих да поново успоставе цивилне владе након пучева у Уагадугуу, Бамаку и Нијамеју.

Са друге стране, Тури је најаву о изласку из блока описао као "исхитрену одлуку" војних режима без навођења суштинских разлога.

"Три државе чланице нису баш размишљале о импликацијама ове одлуке на грађане", рекао је председник Комисије ЕКОВАС-а.

Те три земље су основале Алијансу држава Сахела у септембру 2023.

Портпаролка руског министарства спољних послова Марија Захарова рекла је да нова организација такође следи курс зближавања са Русијом. Москва наставља да активно ради са афричким државама у широком дијапазону области, додала је она.

Претходно коментаришући повлачење три афричке земље из ЕКОВАС-а, Захарова је рекла да Русија помно прати ситуацију. Она је изразила наду да ће проблеми у односима између чланова удружења моћи да се реше дијалогом.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner