Свет

Бивши званичник Пентагона: Ускоро ће доћи до промене режима, али не у Москви, него у Кијеву

Због губитака Авдејевке Зеленски је у лошој ситуацији, а гнев у војсци расте
Бивши званичник Пентагона: Ускоро ће доћи до промене режима, али не у Москви, него у КијевуGetty © Photo by Ukrainian Presidency

Вашингтон се надао промени режима у Русији. Све је извесније да ће до такве промене промене доћи, али – у Кијеву, оценио је бивши помоћник заменика америчког министра одбране и директор у сектору за Блиски исток у америчком Комитету за међународне односе Стивен Брајен у анализи на свом блогу "Вепонс енд стратеџи".

Због губитака Авдејевке Зеленски је у лошој ситуацији. Изгубио је скоро све најватреније присталице у војсци, понизио бившег команданта Залужног и заменио га Сирским који има неславну репутацију губитника. Понизио се пред Европљанима и највероватније Американцима, објашњава Брајен.  

Вашингтон не жели договор са Русима, већ желе да их поразе, исцеде и збаце председника Русије Владимира Путина. Бајденов тим такође не може да прихвати идеју да би Украјинци могли да склопе договор са Русијом и настављају да поткопавају те напоре, додаје се.

Већина централних елемената политике Вашингтона је пропала. Прекомерне санкције нису сломиле руску економију, али су успеле да одведу Русе у потпуно новом правцу, у загрљај Кини, Индији и БРИКС-у. Америчка технологија није преокренула ток рата у корист Украјине.

Одбијање комуникације са Русима помогло је да се учврсти руски став да су Вашингтон и НАТО непријатељи, појачавајући притом њихов већ наглашен став да су их годинама лагали о ширењу НАТО-а, пише бивши званичник Пентагона.

"Суштина је да је режим Зеленског пред колапсом. Због режима Зеленског који је заснован на ванредном стању неће бити избора и отвореног политичког процеса. Гнев у војсци расте, и пре или касније војска ће изабрати вођу, највероватније Залужног."

У Кијеву ће ускоро доћи до промене режима, закључује Брајен.

image