Свет

Хути се спремају за дугу борбу на Црвеном мору

Група из Јемена ради на утврђивању својих положаја на вишој надморској висини са које би могла да гађа бродове у Црвеном мору
Хути се спремају за дугу борбу на Црвеном моруGetty © Mohammed Hamoud

Хути и њихове иранске присталице припремају се за дугу битку са САД и савезницима око Црвеног мора, без обзира на сукоб Израела и Хамаса, пише "Блумберг".

Група чије је седиште у Јемену појачава своје војне и одбрамбене капацитете како би наставила да напада бродове на виталном пловном путу, наводи сајт позивајући се на неименоване изворе.

Ради се на утврђивању планинских скровишта за сигурније и ефикасније лансирање пројектила и дронова изнад воде.

Саудијска Арабија која се већи део протекле деценије борила са Хутима посебно је забринута да би могли да покушају саботажу великих интернет каблова који су на морском дну, рекао је саветник саудијског руководства.

Хути су почели да нападају бродове у Црвеном мору у новембру, наводно као средство притисака на Израел да оконча свој сукоб са Хамасом.

Испрва су најавили да ће гађати само бродове повезане са Израелом, али недуго потом су погођена и пловила која немају везе са Израелом.

Лидер Хута Абдул Малик ал-Хути рекао је прошле седмице да је понижавање САД и избацивање њихових војних снага са Блиског истока кључни мотив ове групе.

"Сведоци смо стратешког неуспеха када је у питању амерички утицај и контрола у региону", казао је он и додао да су Хути људи који се не покоравају Америци.

Протеклих недеља учврстили су своје положаје у три планинска подручја, наводи "Блумберг" позивајући се на своје изворе са терена. Ископали су ровове и тунеле у планинама области Хаџа на саудијској граници која гледа на Црвено море.

Ове удаљене локације служе за сакривање залиха пројектила, док надморска висина од преко 2.000 метара омогућава гађање бродова на већој раздаљини на мору.

Вашингтон тврди да Хути не би могли да изведу нападе без техничке, војне и обавештајне подршке иранске револуционарне гарде, чији оперативци делују и у Јемену.

Стотине оперативаца и стручњака из Ирана и савезничких милиција раде са Хутима на нападима у Црвеном мору, а неки су и погинули у недавним нападима САД и Велике Британије, пише "Блумберг".

Са друге стране, Иран негира било какву умешаност, али је похвалио Хуте што делују солидарно са Хамасом.

image