Свет

Ентони Блинкен: САД треба да се нађу за столом, Кина на јеловнику

Политичари у Вашингтону се, пише кинески "Глобал тајмс", и даље равнају према закону џунгле, где пука сила, а не етичке или правне норме диктирају правила игре
Ентони Блинкен: САД треба да се нађу за столом, Кина на јеловникуwww.globallookpress.com © Hannes P Albert

Амерички државни секретар САД Ентони Блинкен, недавно је, на панел дискусији Минхенске безбедносне конференцији (МСЦ), одговарајући на питање о односима САД и Кине дао изјаву која открива какав поглед на свет, у коме су слабији увек жртве јачих, преовладава у Вашингтону, пише у уводнику кинески лист "Глобал тајмс".

Блинкенова изјава дословце гласи: "Ако у међународном систему нисте за столом, наћи ћете се на јеловнику". У Кини се то каже нешто другачије: "Ако нисте нож, бићете риба на дасци". Али Блинкен је шеф дипломатије једне суперсиле. Ова изјава јасно разоткрива менталитет који данас влада у водећим круговима САД.   

Ово није први пут да Блинкен употребљава ову фразу. Он је 2022. већ користио исту изреку како би описао однос Кине и САД, када је рекао да САД треба да се побрину да буду "за столом а не на менију". Али, ова изрека се појавила још раније, 1993. године, у америчком часопису посвећеном Блиском истоку, поводом тадашње ситуације у Либану.

Многи политичари у Вашингтону мисле да она "веома живо" описује амерички поглед на свет и спољну стратегију САД.

То је веома груба изрека, која представља менталитет у Вашингтону, у коме само једна страна може да буде победник, а сви остали губе. Ако имаш снаге, прождираћеш друге. Ако немаш, наћи ћеш се на јеловнику. То је заправо закон џунгле, где пука сила, а не етичке и правне норме диктирају правила игре.

Масакри, као и отимање земље, који су пре два века досељеници починили над северноамеричким Индијанцима, јасно су показали до чега доводи такав начин размишања. То је показао и Први светски рат, кога су изазвале тадашње европске империје, што их је на крају и уништило. Слично можемо рећи и за Хладни рат, у коме су се немилосрдно надметала два супротстављена блока. Међутим, са развојем политичке цивилизације широм света овакав приступ постаје све више омражен.

Трагедија америчке спољне политике

Често коришћење ове изреке у спољној политици показује да у Вашингтону политичари сматрају да неко може остварити корист само на штету других, а то ствара осећање страха и понижења. То значи да смо, уколико смо слабији, препуштени јачима на милост или немилост.

Чињеницу да Блинкен, као шеф дипломатије САД, изговара овакве речи, требало би да схватимо као лапсус или губитак присебности. Међутим, упорно понављање ове опаске указује на хегемонистичко размишљање Америке.

Званична дипломатска реторика Вашингтона се позива на такозвани "међународни поредак заснован на правилима". Овај "поредак" служи једино за прикривање сопствених хегемонистичких циљева, за упорно оптуживање и обуздавање других. Спољна стратегија Вашингтона уопште се није променила.

У америчком Конгресу постоји консензус око стратегије за обуздавање Кине. На међународном плану, САД приморавају друге земље да заузму страну: можете бити само за САД или Кину, иначе ћете завршити на столу.

Бивши амерички председник Вудро Вилсон је једном рекао да "суверенитет малих држава и њихов територијални интегритет треба поштовати као и оних великих".

Принцип суверене равноправности држава, успостављен вестфалским системом, био је један од темељних принципа међународних односа и међународног права. Све земље, а посебно мале, треба да инсистирају на сувереној равноправности. Међутим, Блинкен је убеђен да се политика заснива искључиво на голој сили и без стида жели да користи привилегију да "седи за столом са ножем Запада у руци".

То је стварна трагедија америчке дипломатије.

Данашњи свет није приватни ресторан којим влада неколико великих сила. У данашњем свету све земље треба да уживају у просперитету, сносе одговорност и такмиче се на равноправној основи. Огромна већина земаља у међународној заједници жели мир а не рат, правду а не хегемонију, сарадњу уместо конфронтација. Како закључује "Глобал тајмс", ниједна земља данас не жели да постане риба на америчком јеловнику.

image