Свет

Британски одговор "Путиновој уцени": Грађани, само туш, не и у каду!

Познате личности и министри учествоваће у медијској кампањи како би грађанима помогли да смање потрошњу енергије за 15 одсто
Британски одговор "Путиновој уцени": Грађани, само туш, не и у каду!www.globallookpress.com © Annette Riedl/dpa

Британске познате личности и министри саветоваће грађане да се мање купају и да бар једном недељно каду замене тушем, а кроз информативну кампању вредну око 29 милиона евра коју припрема влада подучаваће их и да гасе бојлере и радијаторе у просторијама које не користе.

Све то, јер је министар финансија Џереми Хант обавезао грађане да смање потрошњу енергије за 15 одсто како би спречили да њихова земља буде изложена "Путиновој уцени".

Влада је, како преноси "Тајмс", израдила планове за кампању јавног информисања "пуног обима" која ће се сводити на емитовање реклама и порука на друштвеним мрежама, као и онлајн савета.

Бивша премијерка Лиз Трас блокирала је овај вид утицаја на грађане јер му се "идеолошки противила", али акцију је поново оживео њен наследник Риши Сунак, а како се очекује, требало би да почне пре Божића.

Идентификовано је, пише овај медиј, осам начина да Британци сачувају своју удобност, али и своје паре, односно да уштеде око 480 евра годишње.

Смањење температуре котлова, како тврде британске власти, у кућном буџету може да сачува око 92 евра, а искључивање грејања при изласку из куће штеди око 121 евро. Толико домаћинствима остаје и ако гасе радијаторе у празним просторијама.

Уколико искључе електричне уређаје уместо да их држе у стању приправности, Британцима ће, наводно, рачуни бити нижи за око 65 евра, док онима који се често купају, у џепу остаје још око 17 евра ако једном недељно користе туш.

Министри ће такође подстицати грађане да предузму "нискобуџетне мере енергетске ефикасности", као што су изолација поткровља и шупљих зидова и  постављање термостатских вентила за радијаторе.

"Потребно нам је да одиграте своју улогу у смањењу наше енергетске зависности од онога што Путин одлучи да уради у Украјини", поручио је Хант наводећи да они кроз капмпању покушавају да помогну људима да "сами себи помогну."

Предвиђено је да се, ако не апели не уроде  плодом, као и поруке, рекламе и апели министара и јавних личности, прибегне "кризној опцији", односно слању директних текстуалних порука грађанима, уз честе јавне позиве на смањење потрошње енергије.

 

image