Свет

Америчка амбасада у Ватикану обележила Дан сећања на трансродне особе

Дипломатско представништво САД при Светој столици објаву на Твитеру посветило је члановима трансродне заједнице "убијеним из мржње". Провокација?
Америчка амбасада у Ватикану обележила Дан сећања на трансродне особеwww.globallookpress.com © Chepa Beltran/Keystone Press Agency

Амбасада Сједињених Америчких Држава при Ватикану одала је, поводом "Дана сећања на трансродне особе", почаст "онима из трансродне заједнице који су убијени због мржње".

Објава овог дипломатског представништва на Твитеру могла  би се гледати и као нека врста притиска на Свету столицу, јер иако папа Франциско јесте направио "корак напред" када се летос сусрео са неколико трансродних особа, став католичке цркве да су хомосексуални односи "суштински поремећени" остао је неолабављен.

Чланови ЛГБТ заједнице папи не заборављају Писмо о браку и породици из 2016. године у коме је навео да "када имају потешкоћа са родним идентитетом, младима треба помоћи да прихвате сопствено тело какво је створено".

Он је тада инсистирао да родна идеологија "негира разлику и реципроцитет у природи мушкарца и жене и предвиђа друштво без сексуалних разлика, чиме се елиминише антрополошка основа породице".

Младе људе, како је истакао, треба поучавати "поштовању и уважавању" сексуалних разлика, као "начину превазилажења заокупљености собом".

"Цењење нашег тела као мушког или женског, неопходно је за нашу сопствену самосвест у сусрету са другима који су другачији од нас самих", поручио је тада папа.

Ове његове изјаве Маријана Дади-Бурк, извршни директор ЛГБТ католичке организације "Дигнити САД" оценила је као показатеље да папиног "опасног незнања о родним идентитетима".

Дан сећања на трансродне особе установљен је 1999. године у знак сећања на Риту Хестер, црну трансродну особу убијену годину дана раније у Масачусетсу.

image
VV inauguration
banner