Свет

ЕКОВАС укида санкције Нигеру

Како је председник комисије ЕКОВАС-а Омар Алију Тури рекао, овај корак се предузима "из чисто хуманитарних разлога", док ће поједине рестрикције остати на снази
ЕКОВАС укида санкције Нигеруwww.globallookpress.com © Ute Grabowsky/Ute Grabowsky/photothek.de

Економска заједница западноафричких држава (ЕКОВАС) укида санкције уведене Нигеру након прошлогодишњег пуча, саопштио је у суботу председник комисије те организације Омар Алију Тури након на самиту ЕКОВАС-а у главном граду Нигерије, Абуџи.

Међу санкцијама које ће бити моментално укинуте су забрана летења, затварање граница, замрзавање средстава централне банке Нигера, као и суспензија комерцијалних трансакција.

Како је председник комисије ЕКОВАС-а рекао, овај корак се предузима "из чисто хуманитарних разлога", док ће поједине рестрикције остати на снази. 

Самит 15-чланог економског блока, који је завршен у суботу, покушао је да се позабави претњом дезинтеграције са којом се регион суочава и да убеди војно руководство Нигера, Малија и Буркине Фасо да преиспитају своје одлуке о напуштању те организације.

"Морамо преиспитати наш тренутни приступ у подржавању уставног поретка у државама чланицама" блока, рекао је на почетку самита председник Нигерије Бола Тинубу, садашњи председавајући ЕКОВАС-а.

Тинубу је позвао три земље да "преиспитају одлуку" о напуштању и рекао да не би требало да доживљавају организацију "као непријатеља".

Раније ове недеље, суоснивач ЕКОВАС-а и бивши лидер Нигерије, генерал Јакубу Говон позвао је блок да укине "све санкције које су уведене Буркини Фасо, Гвинеји, Малију и Нигеру".

У јануару су Буркина Фасо, Мали и Нигер објавили да се одмах повлаче из ЕКОВАС-а због "нехуманих санкција", оптужујући ту групу да служи страним интересима и представља претњу по те земље.

Регионални блок је увео санкције трима бившим француским колонијама како би их навео да обнове демократску владавину након што су државним ударима свргнуте њихове цивилне владе.

Повлачење би могло имати значајан утицај на преостале чланице блока, рекао је за РТ адвокат из Нигерије Данијел Бвала, портпарол председничког кандидата Народне демократске партије на изборима у Нигерији 2023. Он је истакао да је Западна Африка дубоко повезана, што значи да ће се одлазак три државе из ЕКОВАС-а осетити широм региона.

Андреј Маслов, шеф Центра за афричке студије Руске Високе економске школе, сматра да је сада мање чланица ЕКОВАС-а које су заинтересоване за изолацију Буркине Фасо, Малија и Нигера.

"Того и Бенин постају нова транспортна чворишта за земље Сахела које немају излаз на море. Добар пример за то биће да Нигер ускоро почне да извози нафту преко Бенина", рекао је он за РТ.

"Сенегал ће се вероватно уздржати од било каквих оштрих одлука с обзиром на тренутно нестабилну ситуацију код куће и антифранцуско расположење становништва. Стога, Обала Слоноваче ризикује да буде изолована унутар блока као последњи лојални савезник Француске", додао је Маслов.

image