Свет

Бела кућа: Украјина нема довољно пилота за Ф-16

Идеја да нисмо одвојили велику количину ресурса за испоруку Украјинцима једноставно не пије воду, изјавио је амерички званичник
Бела кућа: Украјина нема довољно пилота за Ф-16Getty © Horacio Villalobos - Corbis/Corbis

Испорука америчких борбених авиона за време пропале летње украјинске офанзиве не би променила ток ове операције, јер Украјина тада није имала довољан број обучених пилота за управљање њима, рекао је саветник Беле куће за националну безбедност Џејк Саливен.

Током гостовања на "Еј-би-си њузу" у недељу, Саливен је изјавио да се не слаже са наративом да Бела кућа није обезбедила довољно "ратне опреме" за Украјину како би она била успешна на фронту.

"Идеја да нисмо одвојили велику количину ресурса за испоруку Украјинцима једноставно не пије воду", рекао је он одговарајући на питање да ли је приступ Вашингтона о постепеној испоруци наоружања главни разлог изостанка украјинског успеха на бојном пољу.

"Ако погледате шта су све САД обезбедиле Украјини током овог сукоба, видећете да је у питању огромна количина средстава испоручена брзином и у обиму који превазилазе очекивања", додао је Саливен.

"Постоје и додатна средства која су Украјинци тражили, Ф-16 је једно од њих", наставио је он, објашњавајући да су САД спремне да испоруче авионе, али да је прави изазов са којим се Кијев суочава "недостатак пилота за управљање овим летелицама".

Подсећања ради, режим у Кијеву је у више наврата тражио борбене авионе западне производње, наглашавајући да су неопходни за "одбијање руских напада".

У августу, САД су дозволиле Данској и Холандији да донирају Ф-16 Украјини, а прве испоруке очекују се у текућој години. Државе чланице НАТО су се такође договориле да оформе коалицију како би обучавале украјинске пилоте да лете на авионима западне производње.

Са друге стране, Москва је упозорила да би овакав потез довео до опасне ескалације, будући да одређене варијанте Ф-16 могу носити нуклеарне бомбе и обећала да ће уништити ове авионе у Украјини ако буду испоручени.

image