Свет

Хаос у Бриселу: Демонстранти гађали полицију балегом (ФОТО, ВИДЕО)

Пољопривредници су направили бетонске баријере и бодљикавим жицама окружили седиште Европске уније, а поједини су запалили бале сена и тракторске гуме
Хаос у Бриселу: Демонстранти гађали полицију балегом (ФОТО, ВИДЕО)© Tanjug/AP Photo/Harry Nakos

Протести незадовољних пољопривредника, који се буне због јефтине цене увоза, поново се одржавају у Бриселу, пред састанак министара пољопривреде Европске уније.

Дошло je до инцидента између пољопривредника и полиције, када је једна група демонстраната пробила кордон полиције како би ближе пришли тргу Шуман који је је центар протеста.

Учесници протеста гађали су полицију балегом, поморанџама и димним бомбама, а један пољопривредник је пут прекрио сламом, преноси "Брисел тајмс" позивајући се на новинску агенцију Белга.

Поједини пољопривредници запалили су бале сена и тракторске гуме, а неки су гуме бацали испред улаза у седиште ЕУ.

Фармери су тракторима ушли у град, а према речима портпаролке полиције Илсе Ван де Кир, у Европском кварту налази се најмање 300 трактора, који су блокирали и околне улице, преноси "Тајмс оф Брисел".

У граду се чују сирене и запаљено је неколико димних бомби, а Ван де Кир каже да је ситуација у овом тренутку релативно мирна и да је више стотина полицајаца распоређено у Европском кварту, на критичним тачкама и улазним путевима.

Затворено је и неколико тунела, путева и метро станица.

Агенција АП преноси да су пољопривредници направили бетонске баријере и да су бодљикавим жицама окружили седиште Европске уније, да су трактори окићени заставама и транспарентима, као и да поједини фармери бацају гуме испред улаза у зграду ЕУ.

Полиција је топовима гасила запаљене гуме.

У Бриселу се данас одржава састанак министара пољопривреде Европске уније, а главни протест планиран је испред седишта уније.

Пољопривредници широм Европе већ неколико недеља протестују због престрогих европских еколошких правила и пада прихода и траже од Европске уније да се повуче из споразума о слободној трговини, а фокус је на споразуму између Европске уније и јужноамеричког блока Меркосур за који тврде да ће такође допринети нелојалној конкуренцији на тржишту.

Пољопривредници траже и да се регулишу тржишта како би се гарантовале фер и стабилне цене, пуна пољопривредна и прехрамбена политика за подршку агроеколошким праксама и прилагођавање уредбе о азоту.

image