Свет

Роберт Кенеди Млађи о шпијунским базама у Украјини: ЦИА погоршала ситуацију

Како би САД одговориле ако би Русија или Кина изградиле шпијунске базе на граници између САД и Мексика, поставио је питање независни кандидат за председника САД
Роберт Кенеди Млађи о шпијунским базама у Украјини: ЦИА погоршала ситуацију© Jaap Arriens/NurPhoto via Getty Images

Америчка Централна обавештајна агенција (ЦИА) само је погоршала ствари изградњом шпијунских база у Украјини дуж границе са Русијом, оценио је данас независни кандидат за председника САД Роберт Кенеди Млађи.

"Уз сво прикупљање информација и новообучене оперативце, ЦИА није могла да ублажи сукоб између Украјине и Русије. У ствари, изгледа да је ЦИА само погоршала ствари", написао је Кенеди на друштвеној мрежи Икс.

Он је додао, позивајући се на откриће "Њујорк тајмса", да је ЦИА од 2014. године градила шпијунске базе у Украјини дуж руске границе.

"Како би САД одговориле ако би Русија или Кина изградиле шпијунске базе на граници између САД и Мексика", упитао је Кенеди.

"Њујорк тајмс" је раније данас објавио да ЦИА има више од 12 тајних база у Украјини, дуж границе са Русијом.

Према писању америчког листа, ЦИА је поред тога, 2016. године, почела да обучава елитне украјинске снаге, Јединицу 2245, која је запленила руске дронове и комуникациону опрему, тако да техничари ЦИА могу да их раставе и пробију руске системе за шифровање.

image