Свет

Пољска запретила: Проширићемо ембарго на украјинске пољопривредне производе ако ЕУ не помогне

Варшава је спремна да финансијски помогне у слању вишкова жита које се налазе у Европи оним земљама којима је потребна хуманитарна помоћ, рекао је Доналд Туск
Пољска запретила: Проширићемо ембарго на украјинске пољопривредне производе ако ЕУ не помогне© Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Пољска би могла да прошири ембарго на украјинске пољопривредне производе ако Европска унија не заштити тржиште, указао је премијер Доналд Туск у Прагу после самита Вишеградске групе која окупља Пољску, Чешку, Словачку и Мађарску.

"Пољска се придржава ембарга на украјинско жито. Могуће је, о томе разговарамо и са украјинском страном, да ће бити неопходно проширити ембарго на друге производе ако ЕУ не пронађе ефикасније начине да заштити европско и пољско тржиште", рекао је пољски премијер.

Варшава је, како је навео, спремна на суфинансирање слања вишкова жита које се налазе у Европи оним земљама којима је потребна хуманитарна помоћ.

Односи Варшаве и Кијева значајно су се закомпликовали због ембарга на украјинске пољопривредне производе. У јуну 2022. године, ЕУ је укинула царине на сву робу која долази из Украјине, што је довело до проблема са продајом производа европских пољопривредника. Због тога су се крајем марта прошле године Бугарска, Мађарска, Пољска, Румунија и Словачка обратиле шефици Европске комисије Урсули фон дер Лајен са захтевом да интервенише у кризи.

ЕК је усвојила привремене рестриктивне мере за отклањање логистичких потешкоћа које су биле на снази неколико месеци, а затим је обавезала власти у Кијеву да уведу контролу извоза. Након овога су Братислава, Будимпешта и Варшава најавиле једнострано продужење забране, а Украјина је поднела жалбу Светској трговинској организацији.

Ситуација се додатно погоршала након што су пољске камионџије и фармери почели да блокирају граничне прелазе између Украјине и Пољске почетком новембра, у знак протеста због одлуке ЕУ да украјинске камионџије изузме од захтева за добијање дозвола за улазак на територију блока.

Пољопривредници тврде да су мере које олакшавају приступ Украјини тржишту ЕУ довеле до нелојалне конкуренције и да су смањиле цене пољопривредних производа у блоку.

image
VV inauguration
banner