Свет

Небинарни мушкарац оптужен за злочин из мржње у ЛГБТ клубу

Андерсон Ли Олдрич осумњичен да је убио петоро, а ранио 18 људи у пуцњави у геј клубу у Колораду тврди да није ни мушко ни женско
Небинарни мушкарац оптужен за злочин из мржње у ЛГБТ клубуGetty © Chet Strange / Stringer

Андерсон Ли Олдрич, двадесетдвогодишњи нападач оптужен за убиство пет особа у ЛГБТ ноћном клубу у Колорадо Спрингсу, појавио се на саслушању где је откривено да се идентификује као небинаран, односно као особа која није ни мушког ни женског рода.

У пуцњави у Клубу "Кју" који се рекламира као "ноћни клуб за особе геј и лезбејске оријентације" убијено је петоро људи, а 18 је рањено.

Олдрич је у притвору због сумње за убиство првог степена и злочина из мржње, а како преноси "Њујорк тајмс", очекује се да ће бити званично оптужен на рочишту 6. децембра.

Јавни браниоци који заступају Олдрича открили су документа у којима се њихов клијент идентификује као небинаран и користи заменице средњег рода, односно на енглеском језику треће лицe множине "они".

Тужилац Мајкл Џеј Ален рекао је да "родни идентитет осумњиченог неће утицати на приступ случају нити ће утицати на то да ли ће бити поднета оптужба за злочине из мржње".

Тужиоци нису рекли шта је по њиховом мишљењу био мотив напада, пише "Њујорк тајмс".

Кристен Прата Брауд, копредседавајућа Националне транс адвокатске коморе, рекла је да родни идентитет осумњиченог не би требало да има утицаја на то да ли може бити кривично гоњен за злочин из мржње у Клубу "Кју", будући да такав злочин може извршити и припадник угрожене групе.

Она и други правни стручњаци рекли су да би било најбоље да суд и тужиоци поштују жељене заменице и родни идентитет осумњиченог.

"Њујорк тајмс" наводи да је осумњичени, рођен као Николас Бринк, имао тешко детињство, а да је 2016. године променио име у Андерсон Ли Олдрич.

Отац осумњиченог, Арон Френклин Бринк, је више пута хапшен у Калифорнији, а за себе је рекао да је бивши порнографски глумац и да је сада тренер борилачких вештина, при чему је себе описао као религиозног и конзервативног републиканца.

Мајка осумњиченог је изјавила да се деценијама борила са менталним болестима. Она је у Калифорнији 2008. године оптужена за пијанство у јавности и за вожњу под дејством алкохола, као и поседовање контролисаних супстанци без важећег рецепта 2011. године.

Године 2012. мајци осумњиченог је изречена петогодишња условна казна у Тексасу након што је запалила кревет у психијатријском одељењу болнице у Сан Антонију, наводи се у судским списима.

image