Свет

Полуотворена врата Макрона која већина жели да затвори: 76 посто Француза против слања војске Кијеву

Анекта је показала да изјава француског председника о слању трупа у Украјину није изазвала негодовање само на међународној сцени, већ и међу Французима
Полуотворена врата Макрона која већина жели да затвори: 76 посто Француза против слања војске Кијеву© Tanjug/AP Photo/Thomas Padilla

Више од три четвртине испитаних становника Француске се противи слању француске војске у Украјину, показала је студија центра ЦСА урађена за радио-станицу "Европа 1".

"Чак 76 одсто анкетираних становника земље не жели да се француска војска нађе на украјинском фронту", истиче "Еуроп 1".

Овај одговор скоро да се не мења у зависности од пола анкетираних Француза – против је било 77 одсто мушкараца и 75 одсто жена. Међутим, када је у питању узраст, ствари стоје мало другачије – међу анкетиранима од 50 до 64 година је 85 одсто оних који се противе војном присуству у Украјини.

Ако се погледају гласови присталица различитих политичких партија, левица је наклоњенија слању француских трупа у Украјину од деснице, па  се тој идеји противи 65 одсто присталица Социјалистичке партије, 67 одсто бирача екстремно леве Непокорене Француске и 78 гласача Зелених. Слању војника у Украјину се противи чак 84 одсто бирача Националног окупљања и 76 одсто присталица Републиканаца. Међу присталицама Макронове Ренесансе, овој идеји се противи 68 одсто бирача.

Анкета је спроведена онлајн од 27. до 28. фебруара, учествовало је 1.014 особа старијих од 18 година.

У Паризу је јуче, на иницијативу француског председника Емануела Макрона, одржана конференција подршке режиму у Кијеву на којој су учествовали лидери из десетак европских земаља, укључујући Немачку, Велику Британију, Пољску, Данску и Холандију.

Француски лидер је након састанка рекао да, иако није постигнут консензус о слању војника европских земаља на фронт у Украјини, ништа не треба искључити. 

Учесници конференције, званичници многих европских земаља одбацили су Макронову идеју истичући да неће слати своју војску у Украјину.

image