Свет

Кина повећава буџет за одбрану: Мањи од других сила, али довољан

Војна потрошња мора да узме у обзир потребе модернизације, безбедносно окружење, економску ситуацију, указују стручњаци
Кина повећава буџет за одбрану: Мањи од других сила, али довољанGetty © China News Service / Contributor

Кина ће наставити свој тренд умереног повећања буџета за одбрану 2024. године, подстакнута потребама земље за модернизацијом војске, изазовним безбедносним окружењем и економском ситуацијом која се побољшава, наводе експерти пре очекиваног објављивања буџета следеће недеље.

Планирано је да нацрт буџета за одбрану за 2024. годину буде објављен у Пекингу на отварању годишњег заседања Националног народног конгреса, највишег законодавног тела земље.

Одбрамбени издаци Кине за 2023. годину износили су 1,55 билиона јуана (224,79 милијарди долара), што је повећање од 7,2 одсто у поређењу са бројком из 2022. Земља је задржала једноцифрени раст у свом годишњем буџету за одбрану осам узастопних година од 2016.

Постепено повећање кинеског одбрамбеног буџета је тренд, рекао је за "Глобал тајмс" кинески војни експерт Фу Ћиjаншао. Према његовим речима, Кина пролази кроз важан период војне модернизације, који укључује замену застарелог наоружања и опреме савременим и побољшање обуке особља за управљање њима.

Очекује се да ће 2024. трећи кинески носач авиона, "Фуџијан" опремљен електромагнетним катапултом, обавити пробна путовања, а наставиће се и повећана производња других напредних војних средстава попут борбених авиона Ј-20, кажу посматрачи.

За овладавање овим новим оружјем и опремом потребне су интензивне вежбе обуке, а обука захтева финансирање, рекао је Фу.

Кина деценијама није ратовала и само кроз реалистичну борбену обуку њене снаге могу да одрже способност да чувају национални суверенитет, територијални интегритет и развојне интересе и да помогну у спречавању сукоба, кажу аналитичари, напомињући да је још један аспект уз војну модернизацију и регрутација, јер је за руковање напреднијим наоружањем и опремом потребно више образованих кандидата.

Безбедносно окружење око Кине и у свету се погоршава, а кинеска војна потрошња такође мора да узме у обзир ове факторе, рекао је за "Глобал тајмс" други кинески војни експерт који је желео да остане анониман.

Снажна кинеска војска подржана довољним буџетом за одбрану је од виталног значаја за стратешку равнотежу у свету и за одвраћање сукоба у азијско-пацифичком региону, јер доприноси миру и стабилности у региону и свету, рекао је експерт.

Стручњаци истичу да је потрошња Кине за одбрану уско повезана са економском ситуацијом у земљи, а како се земља опоравља од пандемије ковида, нормално је да ће расти и буџет за одбрану.

Према јавно доступним информацијама, кинеска војна потрошња чини око 1,3 одсто њеног БДП-а последњих година, што је ниска бројка у поређењу са другим великим војним силама, као и светским просеком.

Поређења ради, амерички војни расходи износили су 3,46 одсто БДП-а 2023. године, а референтна бројка за чланице НАТО-а је два одсто.

image
VV inauguration
banner